Regulile şi practicile ce reglementează răspunderea şi imunitatea generală a procurorilor
Apărarea intereselor generale ale societății și asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale persoanei - stabilite în sarcina procuraturii ar rămâne exclusiv deziderate, atât timp cât la nivel normativ nu vor exista garanții suficiente ale realizării în deplină măsură a obiectivelor menționate. Legea urmează, însă, să pună la dispoziție mecanisme eficiente pentru ca atribuțiile procurorilor ce au tangența cu înfăptuirea justiției să fie susținute de garanții corelative acordate justițiabililor și societății în general, pentru ca funcția publică să fie exercitată potrivit scopului și în limitele stabilite normativ. Anume considerentele date au și determinat, mai întâi sub aspectul reglementărilor normative și ulterior sub cel al activității practice şi incursiunilor teoretice, preocuparea pentru două instituții fundamentale: imunitatea și responsabilitatea procurorilor.
O administrare echitabilă, independentă și imparțiala a justiției presupune și exercitarea în mod responsabil de către procurori a atribuțiilor lor de serviciu. Autonomia procurorilor nu trebuie privită în detrimentul responsabilității procurorului. Şi, pentru că aspectele invocate prezintă actualitate permanentă din perspectiva activității procurorului, iar domeniile indicate ridică probleme fundamentale de justiție penală și nu numai, se impune o atenție sporită asupra acestora din partea legislativului, executivului și organelor de autoadministrare ale procuraturii. Or, angajamente de reformare a procuraturii, inclusiv din perspectiva imunităților și responsabilității, au fost asumate prin documente naționale de politici, inclusiv în de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016.
Metodele puse la baza investigației au fost cele cantitative și calitative. Pentru fundamentare de propuneri şi argumentări de poziții au fost realizate interviuri, sondaje de opinii și analizate datele oferite de statisticile oficiale ale Procuraturii Generale.În acest sens, în număr total de 120, procurorii, avocații, judecătorii și alți specialiști în materie de drept, având practică în sfera colaborării cu procuratura au fost invitați a se expune asupra aspectelor esenţiale legate de funcţionarea acestei instituţii, din perspectiva inviolabilităților oferite prin lege acuzatorilor de stat, suficienţei şi eficienţei acestora, a temeiurilor, condiţiilor şi calităţii procedurii prin efectul căreia procurorii pot fi sancţionaţi. Premisele date au fost, de asemenea, obiect al interviurilor realizate cu participare a 15 persoane - reprezentanţi ai Consiliului Superior al Procurorilor, Colegiului de Calificare, angajaţi ai organizaţiilor neguvernamentale. Opiniile expuse cu ocazia chestionării au fost confruntate cu statisticile oficiale, în vederea determinării eficienţei reglementărilor şi imperativului schimbărilor, sub aspect aplicativ sau normativ.
Rezultatele analizei au fost prezentate şi validate în cadrul unei mese rotunde, realizate cu participarea procurorilor, avocaţilor, judecătorilor, reprezentaţilor organizaţiilor neguvernamentale şi ai mediului academic. Expertiza internaţională asupra investigaţiei a fost realizată de către prof. dr. Tudorel Toader, Judecător la Curtea Constituţională a României, căruia i se aduc mulţumiri deosebite.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Contribuţia IRP în implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei: pilonul II” cu suportul financiar de către Ambasadei SUA în Republica Moldova
Regulile şi practicile ce reglementează răspunderea şi imunitatea generală a procurorilor