Ghid juridic si de bune practici pentru personalul care lucreaza cu copiii aflati in detentie

Ghid juridic si de bune practici pentru personalul care lucreaza cu copiii aflati in detentiePotrivit Convenţiei cu privire la drepturile copilului, prin „copil” se înţelege orice fiinţă umană sub vârsta de 18 ani, exceptând cazurile în care legea , exceptând cazurile în care legea limita majoratului sub această vârstă. În raport cu un anumit sistem juridic acesta poate să răspundă pentru un delict conform unor modalităţi diferite de cele care sunt aplicate în cazul unui adult. Un delict desemnează un întreg comportament (act sau omitere) ce poate fi pedepsit de lege în anumit sistem juridic. Un delincvent juvenil este un
copil sau un tanăr, acuzat sau declarat vinovat de a fi comis un delict. Vârsta răspunderii penale este fixată pornind de la maturitatea intelectuală. Vârsta răspunderii penale este fixată pornind de la maturitatea intelectuală.Limita de vârstă sub care nu este permisă privarea de libertate a unui copil trebuie stabilită prin lege. Codul Penal al Republicii Moldova stabileşte că „sunt pasibile de răspundere penală persoanele fizice responsabile care în momentul săvârşirii infracţiunii, au împlinit vârsta de 16 ani”, iar persoanele care au vârsta între 14 şi 16 ani sunt pasibile de răspundere penală numai pentru anumite infracţiuni.

Echipa de autori:
Victor Zaharia, doctor în drept, conferenţiar universitar, Director IRP
Vadim Pistrinciuc, doctor în ştiinţe sociale,
Alexandru Tarasov, magistru în psihologie,
Ghid juridic si de bune practici pentru personalul care lucreaza cu copiii aflati in detentie
Această lucrare a fost publicată în cadrul proiectului „Reforma Sistemului de Justiţie Juvenilă în Moldova”, implementat de UNICEF cu sprijinul fi nanciar al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA)