Realizări și activități planificate de organizațiile beneficiare în cadrul proiectului IRP în 4 raioane pilot Reușitele, provocările și activitățile planificate în viitorul apropiat au fost discutate în cadrul celei de-a doua ședințe a organizațiilor necomerciale (ONC): Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia” (Soroca), Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin (Criuleni), Agenția de Democrație Locală din Moldova (Cimișlia) și Clinica Juridică (Comrat). Toate cele patru organizații sunt beneficiare ale proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale (IRP), cu suportul financiar al Suediei.
Avocat, mediator: "Moldovenilor le place să se judece şi pentru cel mai mărunt lucru. Să apeleze la mediere."În contextul Cursului de instruire cu genericul “Medierea în cauzele penale cu implicarea copiilor în conflict cu legea”, desfășurat de Institutul de Reforme Penale, Institutul Național de Justiție și suportul UNICEF-Moldova, în perioada 23-25 noiembrie 2016, la Chișinău, avocata și mediatoarea, Angela Gherasim, ca și participant al Cursului, a oferit un interviu pentru deslușirea fenomenului de mediere și tehnicile speciale de instrumentare a cauzelor cu implicarea copiilor aflați în conflict cu legea.

Practică avocatura de mai bine de 20 de ani, iar mai nou – face și mediere. Angela Gherasim susține că ambele activități îi sunt la fel de apropiate, dar optează pe soluționarea conflictelor prin mediere. Or, judecata înseamnă timp, bani și nervi pierduți, mai ales pentru mediul de afaceri. Deși ar putea spune că în 20 de ani a învățat suficient, Angela Gherasim vrea să fie în ritm cu tendințele din domeniu.
MINORII CERTAȚI CU LEGEA AR PUTEA EVITA PEDEAPSA CU ÎNCHISOAREAReprezentanţii Institutului de Reforme Penale au efectuat o vizită de lucru la Bălți. Alături de judecători, poliţişti, asistenţi sociali, psihologi, procurori şi consilieri de probaţiune, aceștia au discutat despre necesitatea revizuirii articolului 109 al Codului Penal.
Victor ZAHARIA, directorul Institutului de Reforme Penale, despre prevenirea torturii şi tratamentelor inumane Directorul IRP, Victor Zaharia a fost invitat la Jurnal Actual, unde a discutat despre alegerile în cadrul Subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii şi tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante, desfășurate la Geneva, 27 octombrie 2016.

Emisiunea poate fi audiată integral, accesând următorul link: https://goo.gl/sdHNPG. Audiție plăcută!
Soluţiile de îmbunătățire a situației deținuților nu au adus rezultate concrete
Un articol recent publicat de Asociația Presei Independente, reflectă o problemă alarmantă privind numărul persoanelor private de libertate în prezent, în Penitenciarele din Moldova. Vedeți aici opinia directorului Institutului de Reforme Penale dl.Victor Zaharia privitor la această situație.
În loc de puşcărie, probaţiune Ştiaţi că o persoană ce a comis anumite infracţiuni poate fi adusă pe calea cea dreaptă şi prin alte metode decît detenţia?
“În ultimii ani, odată cu reforma în sistemul justiţiei, statul a început să aplice anumite alternative la detenţie, inclusiv probaţiunea”, explică Maria Şoimu, consilier principal de probaţiune din Nisporeni. Cea mai “în vogă” pedeapsă este munca neremunerată în folosul comunităţii. “Ideea e că persoana condamnată trebuie să răsplătească oarecum comunitatea în care trăieşte pentru ceea ce a comis, cedînd din timpul său liber pentru prestarea muncii neremunerate în folosul comunităţii în care a rămas să locuiască alături de familie, de prieteni şi, totodată, păstrîndu-şi locul de muncă sau studii”, spune Maria Şoimu.
Proiect educativ la Falesti Conflictele în mediul şcolar, rămase nesoluţionate, sînt o sursă generatoare de probleme, printre care: comportament violent, randament şcolar scăzut, absenteism şcolar ş.a.
Pentru prevenirea violenţei, în cadrul instituţiilor şcolare este important şi necesar să existe un Program de Mediere şcolară în vederea combaterii şi prevenirii delicvenţei juvenile. Propunîndu-şi promovarea şi implementarea acestui program, Centrul de Justiţie Comunitară Făleşti a lansat, începînd cu februarie curent, proiectul „Medierea şcolară-soluţie în cazul violenţei şcolare”.
Practici de probatiune "Dejudiciarizarea procedurilor in privinta copiilor la faza de urmarire penala", sub acest generic s-a desfasurat, la 17 decembrie, masa rotunda cu participarea procurorilor si consilierilor de probatiune din nordul RM, in cadrul careia au fost puse in discutie practicile aplicate in cazurile copiilor aflati in conflict cu legea. Evenimentul a fost moderat de Igor Dolea, doctor habilitat in drept, profesor universitar si Dumitru Roman, doctor in drept, conferentiar universitar.

Ziarul "Vocea Baltiului"
Alternativele la detentie popularizate de Ziua Internationala a Drepturilor Omului Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, Institutul de Reforme Penale(IRP) a organizat un flashmob cu genericul “Spune DA alternativelor la detenţie”. Acţiunea a avut drept scop promovarea beneficiilor alternativelor la detenţie atît pentru comunitate cît şi pentru persoanele aflate în conflict cu legea. Pentru o mai bună vizibilitate a mesajului, flashmob-ul s-a desfăşurat concomitent, în aceeaş formulă, în trei localităţi ale ţării: Chişinău, Bălţi şi Cahul în parteneriat cu Centrele de Justiţie Comunitară din aceste regiuni.
Acţiunea a constat în formarea mesajului “Spune DA alternativelor la detenţie” din cuvintele imprimate pe maiourile voluntarilor de la Centrele de Justiţie Comunitară. Ulterior, au fost împărţite leaflete persoanelor de pe stradă şi li s-a explicat ce prezintă alternativele la detenţie şi care sunt beneficiile lor pentru comunitate.
Flash-mob pentru aplicarea pedepselor alternative privarii de libertate Mai bine la munca decat dupa gratii. Mai multi tineri au iesit astazi in strada vrand sa promoveze aplicarea pedepselor alternative privarii de libertate. Tinerii au organizat flash-moburi la aceeasi ora la Balti, Chisinau si Cahul.

Tinerii spun ca au vrut sa reaminteasca oamenilor legii ca prestarea serviciilor in folosul comunitatii este o pedeapsa mai buna decat privarea de libertate. Trecatorii au si ei o parere despre aplicarea pedepselor alternative.