IRP a lansat spotul social „Neglijența Provoacă Delincvența!”

IRP a lansat spotul social „Neglijența Provoacă Delincvența!” Spotul atrage atenția societății asupra factorilor care generează delincvenţa juvenilă și are scopul social de responsabilizare a societății, în vederea implicării comunitare de prevenire a delincvenței juvenile și a comportamentului deviant al copiilor.

Potrivit datelor statistice oficiale, anual în Republica Moldova, circa 1500 de copii ajung să comită fapte pedepsite penal, 84% din acești copii provin dintr-un mediu social vulnerabil: fie sunt copii ai străzii, fără adăpost, fie părinții acestora sunt plecați peste hotare, fie familia din care provin este needucogenă.

Alarmant este că, revenind în mediul lor de trai, o bună parte (40%) din acești copii ajung să comită în mod repetat aceleași categorii de infracțiuni în primul an de libertate, iar efectul reeducativ nu se aplică.

Aceasta este o problemă a întregii societăți, fiecare din noi își poate aduce contribuția pentru tratarea delincvenței juvenile și diminuarea riscului de recidivă în rândurile minorilor.

Acțiunea are loc în cadrul proiectului Institutului de Reforme Penale: „Modele eficiente de implicare comunitară pentru prevenirea delincvenţei juvenile în Republica Moldova”, realizat cu suportul Ambasadei Finlandei în Bucureşti.

SURSA: „Fenomenul delicvenței juvenile în Republica Moldova”. Autori: Igor Dolea, Victor Zaharia, Valentina Prițcan și Mariana Buciuceanu-Vrabie.