Peste 55 de judecători, procurori, avocați, polițisti și mediatori au fost instruiți în comun privind îmbunătățirea sistemului de medierii în cauzele penale în Republica Moldova

Atelierele de instruire de două zile conțineau șase sesiuni, printre care se enumeră prezentări cu informații teoretice și discuții practice, în cadrul cărora au fost identificate atât problemele, cât și aspectele pozitive privind aplicarea medierii penale în Republica Moldova. Printre cei prezenți la atelierul de instruire a fost Ilie Dorin, expert mediator din România, care considră că „Dacă confundăm că medierea penală este egală cu împăcarea, nu am rezolvat nimic. Practic, medierea penală începe acolo unde se termină împăcarea. Dacă părțile din dosar au încercat o împăcare la un moment dat la începutul conflictului penal, dar s-a soldat cu un eșec, abia atunci intervine rolul medierii”.

În cadrul evenimentelor au fost identificate provocările, atât din punct de vedere practic, dar și legislativ, întălnite de către specialiști în procesul de accesare și referire a cauzelor penale către mediatori. După o sistematizare a constatărilor și a propunerilor enunțate de către participanții evenimentului, urmează a fi prezentate și discutate aceste aspecte cu factorii de decizie din domeniul sistemului de justiție.
Evenimentele sunt organizate în cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de aplicare a medierii penale în Republica Moldova”, implementat de Institutul de Reforme Penale (IRP) cu sprijinul Programului Consiliului Europei „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” finanțat de Guvernul Norvegiei, componenta 1.