Actiuni de infratire a institutiilor penitenciare moldo-olandeze

Programul de infratire intre trei institutii penitenciare din Moldova cu 3 institutii similare din Olanda a demarat in 2002 in cadrul proiectului de „Asistenta Reformei Penitenciare in Moldova”.

Astfel Inchisoarea din Rezina (Colonia nr. 17) s-a infratit cu institutia penitenciara din Flevoland, Inchisoarea din Cahul (Inchisoarea nr. 5) cu Arnhem (De Berg), Izolatorul de ancheta nr. 1 din or. Balti cu Tilburg.

Pe parcursul acestei perioade si pina in prezent, in cadrul programului de ingemanare au avut loc activitati de formare profesionala a colaboratorilor institutiilor vizate, sub forma unor stagiuni, seminare si conferinte, precum si a fost mentinut un permanent schimb de experienta, vizite de studiu etc

In 2004, ca rezultat al programului dat, IRP impreuna cu NHC Olanda a coordonat realizarea a mai multe acte de donatie din partea Institutiilor Penitenciare din Olanda pentru cele din Moldova.

Astfel in urma vizitelor intreprinse de partea olandeza in cadrul Inchisorii nr. 1 din Balti, a fost instalata un sistem de supraveghere automata video.

Montarea acestui sistem, ce valoreaza peste 100 mii lei, urmareste scopul sporirii securitatii, evitarii unor situatii de patrundere a drogurilor, alcoolului, a armelor etc. si nu in ultimul rand, contribuie substantial la reducerea volumului de munca a personalului institutiei in cauza.

Pe parcursul anului 2004 gratie aceluiasi program de ingemanare, institutiile penitenciare din Olanda au donat inchisorilor din Moldova mai multe bunuri necesare functionarii normale a unui penitenciar.

In cadrul Inchisorii de la Balti au fost instalate 4 computere performante precum si un detector de metale. De un lot complex de bunuri au beneficiat si detinutii Inchisorii nr. 5 din Cahul, careia i-a fost donat un set de echipament sportiv, a fost adus aparataj necesar amenajarii in cadrul penitenciarului a unui cabinet stomatologic. O alta institutie penitenciara din Moldova, amplasata in or.Rezina a beneficiat in vara lui 2004 in cadrul aceleiasi actiuni de ingemanare de o retea de 15 computere, donate de institutia-geamana din or. Flevoland (Olanda).

In septembrie 2004 partea olandeza s-a aflat intr-o vizita de lucru in Moldova, scopul careia s-a axat pe monitorizarea starii de lucruri privind procesul asimilarii retelei de computere donate in luna iulie, precum si monitorizarea utilizarii echipamentului tehnic si sportiv oferit detinutilor de penietenciarele olandeze. Totodata partile au convenit si asupra perspectivelor continuarii programului de ingemanare pentru urmatorii ani.

Reprezentantii delegatiei Tarilor de Jos si-au exprimat satisfactia, ca asistenta materiala oferita este utilizata conform destinatiei, iar inchisoarea de la Cahul a angajat deja un medic-stomatolog care acorda asistenta detinutilor acestei institutii.

Potrivit specialistilor din Olanda, unica deficienta a acestei colaborari tine de faptul, ca foarte putini colaboratori ai sistemului penitenciar din Moldova vorbesc engleza, iar reprezentantii partii olandeze nu cunosc, cu mici exceptii, limba romana sau rusa.

In opinia expertilor europeni twinning-ul institutional este unul dintre cele mai eficiente mijloace de imbunatatire sau de reformare a sistemelor publice de organizare. Acest procedeu este aplicat pe larg intre statele UE, cu o experienta avansata intr-un anumit domeniu. Twinning-ul presupune schimbul de experienta intre personalul institutiilor, asistenta reciproca in realizarea unor proiecte comune, colaborarea in domeniul transferului de know-how al metodelor de lucru etc.

In ceea ce priveste perspectiva twinning-ului, institutiile penitenciare partenere au ajuns la concluzia, ca acesta trebuie continuat, in special prin orientarea la activitati de instruire a colaboratorilor institutiilor penitenciare din Moldova, in conformitate cu experienta olandeza acumulata. Asistenta materiala, in speta necesitatea instalarii sistemelor video de supraveghere dupa modelul Penitenciarului din Balti, ramine a fi o prioritate pentru partea moldoveaneasca.

Potrivit spuselor lui Igor Dolea, directorul Institutului de Reforme Penale, actiunea de infratire a contribuit substantial la ridicarea nivelului profesional al personalului penitenciarelor din Moldova si i-a ajutat pe colaboratori sa depaseasca momentele critice in interactiunea cu condamnatii.

“Dat fiind faptul ca penitenciarele din Olanda reprezinta niste institutii care corespund standardelor actuale cerute, antrenarea penitenciarelor moldovenesti in acest program ar face posibila respectarea drepturilor persoanelor aflate in detentie si ne-ar situa printre statele cu un sistem penitenciar modern”, a mai mentionat Igor Dolea.