Noi si problemele lor

Timp de cinci zile (30 octombrie - 3 noiembrie), la Chisinau s-a desfasurat trainingul „Tehnici de rezolvare a problemelor”, organizat de IRP in cooperare cu Penal Reform International (Romania). Actiunea face parte din proiectul „Sustinerea societatii civile. Sanatatea si drepturile omului in penitenciarele din RM” si este destinata atit psihologilor si asistentilor sociali din penitenciare, cit si entuziastilor din ONG-urile, ce activeaza in domeniul respectiv.

Trainerul PRI Bucuresti, doamna Mihaela Sasarman a trecut in revista factorii, ce provoaca de obicei conflicte intre administratiile penitenciarelor si persoanele incarcerate sau intre detinuti, facind trimiteri practice la experienta colegilor nostri de peste Prut.

Agenda trainingului s-a centrat pe cinci panele de discutii, la subiecte ca dezvoltarea capacitatii de a lucra in grup, convingerile pro-sociale necesare pentru solutionarea divergentelor, dezvoltarea abilitatilor cognitive si sociale, menite sa inlature conflictele etc.

Potrivit lui Oleg Diordita, coordonator de proiect, nu exista diferente majore de abordare a problemelor de la penitenciar la penitenciar. Important e ca acestea sa se rezolve promt si intr-un mod civilizat.

In cadrul trainingului a avut loc un schimb de pareri destul de pragmatic, fapt ce a permis participantilor sa gaseasca un sir de raspunsuri la multe intrebari, ce vizau nemijlocit activitatea lor cotidiana.

Moderatorul intrunirii s-a aratat satisfacut de atmosfera in care a decurs trainingul, estimind ca cunostintele acumulate de asistenta vor fi de mare folos in efortul comun de cautare a tehnicilor de rezolvare a problemelor.