Interviu cu D. Mihai Lupu seful Biroului de Avocati de pe linga Institutul de Reforme Penale

Am reusit sa ajutam peste 400 de minorii in detentie

Domnule Lupu, in 2004, imediat dupa prezentarea raportului de activitate a echipelor mobile, din cardul proiectul « Asistenta juridica si psiho-sociala si alternative la detentie pentru copii in sistemul de justitie penala», realizat de Institutul de Reforme Penale, cu sustinerea financiara a reprezentantei UNICEF Moldova, Consiliul Superior al Magistraturii a nominalizat judecatori specializati care ar examina toate cazurile cu privire la minorii aflati in conflict cu legea. Care au fost obiectivele primare stabilite la inceputul activitatii echipelor mobile?

La inceput existau doar niste obiective la nivel teoretic. Am incercat sa aratam minorilor din detentie ca optam pentru integrarea lor sociala. Pe linga acordarea asistentei si sustinerii juridice si psihologice - obiectivele primordiale a Institutlui de Reforme Penale (IRP), am incercat sa promovam, printre tineri, si alternativele la detentie.

Cit de receptivi au fost minorii in procesul de acordare a asistentei juridice si psiho-sociale?

Cum era de asteptat, la inceput contactul s-a stabilit mai greu. Minorii din detentie ne-a privit suspect, crezind ca am venit sa efectuam un oarecare control. Totusi, dupa studierea si preluarea unor cazuri concrete, tinerii au inteles ca le putem oferi un ajutor real in integrarea lor in societate si au fost mult mai receptivi. O buna parte dintre minori au acceptat colaborarea cu echipele mobile.

Ce zone geografice a-ti acoperit?

Am fost prezenti practic in toata Moldova, in afara de regiunea transnistreana. Echipele mobile au fost divizate pe zone – Rezina, Cahul, Balti.,Chisinau iar in Lipcani minorii au beneficiat de sustnerea celor 4 echipe. Totusi, am pus accentul pe penitenciarele din municipiul Chisinau.

Toate obiectivele propuse de specialistii echipelor mobile au fost realizate? Puteti afirma ca misiunea echipelor mobile a fost indeplinita?

Nu pe deplin, pentru ca pe parcurs, apareau anumite probleme neprevazute. Din pacate nu am reusit sa lucram in raioanele cu izolatoarele comprimate: Stefan-Voda, Causeni, Briceni, Soroca, Balti. De aceea ne-am canalizat eforturile in localitatile unde am putut fi de real folos. Totusi, sintem multumiti de faptul ca am reusit sa ajutam peste 400 de minorii in detentie. Am fi si mai multumiti daca proiectul ar avea o continuitate. Dar dupa cum va dati seama, foarte multe depind de proiect si finantare. Ideea lucrului in echipe este una foarte reusita. Speram ca experienta noastra va fi preluata si de organele statale.

Ce inovatii a adus activitatea echipelor mobile on experienta practicii judiciare din Republica Moldova?

E meritul echipei IRP ca pentru prima oara Consiliul Superior al Magistraturii din RM, a numit judecatori specializati in examinare cazurilor cu minori care sa contribuie la promovarea unui sistem de justitie juvenila echitabil.

Interviu realizat de Inga Zaiat