Primii pasi ai IRP in Reforma Institutiilor Penitenciare

Omul se naşte liber si liber traieste. Aceasta axioma a vietii este pusa la baza coabitarii in cadrul societatii. Insa libetatea persoanei nu este absoluta, ci limitata prin insasi faptul organizarii intr-o comunitate unde, pentru a evita haosul si dezordinea sunt instituite reguli necesare a fi respectate.

In cazul in care are loc incalcarea acestora - intervine forta de constringere a statului pentru a ordona relatiile dintre membrii sai. Privarea de libertate ca pedeapsa survine doar in cazuri exceptionale, cind gravitatea faptei savirsite impune izolarea persoanei de societate, avind drept scop restabilirea echitatii sociale, corectarea condamnatului, precum si prevenirea ssvirsirii de noi infractiuni atit din partea condamnatului, cit si a altor persoane.

Reprezentind reminescenta a vechiului sistem sovietic de executare a pedepselor privative de libertate, atit sistemul institutional, cit si cadrul legal sunt perimate, necesitind o interventie si refomare promta. Reforma institutionala, imbunatatirea cadrului legal, promovarea si respectarea drepturilor persoanelor detinute, twiningul institutiilor penitenciare, dezvoltarea sistemului de acces la informatie al detinutilor, combaterea tuberculozei in institutiile penitenciare, pregatirea pentru liberare si resocializarea persoanelor condamnate sunt doar unele dintre obiectivele proiectelor implementate de Institutul de Reforme Penale in domeniul dat.

O realizarea demna de a fi mentionats este definitivarea in cadrul grupului de lucru organizat de IRP a Cartii a II-a a Codului de Executare al Republicii Moldova. Fiind adoptat de catre Parlamentul Republicii Moldova la data de 24 decembrie 2004, noul cod, reprezinta un progres fata de actele normative precedente prin extinderea drepturilor si garantiilor persoanelor condamnate si prin reglementarea unitara a tuturor aspectelor ce tin de executarea hotaririlor judecatoresti.

Noua reglementare executional penala este corelata cu standardele internationale in domeniul executarii pedepselor penale, apropiindu-se mai mult de filosofia exprimata in actele internationale in care inchisoarea nu are ca finalitate izolarea individului, ci reeducarea si reintegrarea acestuia in societate. O deosebita importanta o are contactul detinutului cu lumea exterioara peretilor inchisorii, prin intermediul vizitelor regulate, al convorbirilor telefonice, concediului penitenciar, accesului la informatie.

In scopul dezvoltarii sistemului de acces la informatie a persoanelor detinute, drept prim element in vederea implementarii mecanismului probatiunii penitenciare in Republica Moldova, IRP a initiat o campanie de sensibilizare a publicului larg fata de problema accesului la informatie a detinutilor si a fost lansata colectarea cartilor pentru bibliotecile institutiilor penitenciare - Doneaza o carte pentru detinuti! O alta componenta a acestor activitati reprezinta radioficarea incepind cu luna iulie 2003 a tuturor institutiilor penitenciare.

Aceasta modalitate de dezvoltare a accesului la informatie a detinutilor prezinta avantaje din urmatoarele considerente: volumul de informatie receptata este mai mare, precum si numarul de persoane care au acces la ea, informatia difuzata la radio este mai actuala si mai accesibila. La fel, in cadrul CR Lipcani a fost amenajata o sala de calculatoare, orele de informatica fiind imbinate cu instruirea generala si programele recreative ale minorilor detinuti in colonie, contribuind la conturarea unor programe educationale noi.

Una din cauzele starii actuale a institutiilor penitenciare din RM este absenta cadrelor care sa posede cunostinte si abilitati necesare pentru organizarea profesionala a inchisorilor, precum si perceperea abuziva a „securitatii” institutiei. Activitatile de instruire au drept scop schimbarea atitudinii fata de procesul de administrare si de sistem in general, cit si transmiterea informatiei si formarea abilitatilor de lucru.

In acest sens, in colaborare cu experti din institutiile penitenciare din Olanda, au fost organizate seminare de instruire pentru colaboratorii institutiilor penitenciare: pentru grupul de management (care include reprezentantii administratiei institutiilor penitenciare) si pentru grupul operational (care include sefii sectiilor educationale, psihologice, securitate etc.), fiind abordate subiecte care vizeaza nemijlocit activitatea grupurilor-tinta ale training-urilor: tactici si metodici de lucru cu infractorii, supravegherea si reintegrarea sociala a condamnatilor etc.

Din momentul condamnarii, persoana se gaseste intr-o lume diferita de cea anterioara printr-un sistem distinct de valori, dominat de un spirit de intoleranta si distrugere a personalitatii in interiorul penitenciarelor indreptat spre „criminalizarea” continua a detinutilor. In scopul de a elimina influenta dupa liberare a acestor aspecte negative, are loc implementatrea programelor de pregatire pentru liberare a detinutilor, scopul lor fiind acordarea ajutorului deţinutului de a se reintegra plenar in societate de care a fost izolat.

Astfel in parteneriat cu Penal Reform International si Departamentul Institutiilor Penitenciare au fost organizate seminare de instruire pentru psihologi si asistenti sociali din cadrul DIP cu genericul „Pregatirea pentru liberare a detinutilor”.

Agenda training-urilor a cuprins un curs de programe in domeniul psihologiei relatiilor din sistemul executarii pedepselor penale (Programul Dezvoltarea rationamentului moral) si doua tipuri de programe la care recurg asistentii sociali in lucrul cu detinutii (Programul GOLDSTEIN si Programul RESOCIALIZARE), acestea fiind prezentate de experti din Olanda, din cadrul Prison Fellowship Romania si Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului.

Unul dintre cele mai eficiente mijloace de imbunatatire sau de reformare a sistemelor publice de organizare este twinningul institutional. Acest procedeu este pe larg aplicat intre statele UE cu o experienta mai avansata intr-un anumit domeniu si statele candidate sau nemembre. Din anul 2002, Institutului de Reforme Penale in colaborare cu Comitetul Helsinki Olanda (NHC) implementeaza un proiect de twinning intre institutiile Penitenciare din Moldova si Olanda.

In baza vizitelor de documentare si intelegerilor dintre institutiile penitenciare din Republica Moldova si din Olanda din anul 2002, Inchisoarea din Rezina (Colonia nr. 17) s-a infratit cu institutia penitenciara din Flevoland, reg. Almere (Olanda), Inchisoarea din Cahul (inchisoarea nr. 5) cu cea din Arnhem reg. De Berg (Olanda), Izolatorul de ancheta nr. 1 din or. Balti cu Inchisoarea din Tilburg (Olanda).

Twinningul presupune schimbul de experienta intre personalul institutiilor, asistenta reciproca in realizare anumitor proiecte comune, colaborarea in domeniul transferului de know-how al metodelor de lucru, etc.

Realizarea activitatilor in sferele mentionate, precum si mentinerea liniei directoare de reformare a sistemului penitenciar din RM este posibila doar cu contributia agentiilor donatoare (ICCO/Cordaid, Fundatia Soros-Moldova, Ambasada Olandei la Kiev, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in Republica Moldova, Ambasada SUA in Republica Moldova), care nu au ramas indiferente fata de relevanta modificarilor si necesitatea de a reforma segmentele respective de activitate si de a implementa noi standarde in domeniu.