Pregatirea pentru liberare, face parte din procesul de reabilitare al detinutilor

Pregatirea pentru liberare, face parte din procesul de reabilitare al detinutilor si are drept scop sprijinirea acestora in vederea unei cit mai bune reintegrari sociale.
Durata pregatirii pentru liberare este nedeterminata, procesul avind doar un inceput clar: momentul depunerii in penitenciar. Ideea centrala a pregătirii pentru liberare este aceea ca detentia constituie doar o etapa din viata detinutilor, iar aceasta trebuie folosita cit mai eficient in scopul recuperarii sociale a acestora.

In general, pregatirea pentru liberare a detinutilor, trebuie sa tina cont de doua imperative:
• necesitatea ca intregul sistem penitenciar sa fie preocupat de aceasta problema (un climat de preliberare indreptat spre exterior si spre viitor);
• anecesitatea unor programe speciale derulate de specialisti in asistenta sociala.

Aceste componente sunt complementare si indispensabile. Daca pregatirea in vederea liberarii consta doar intr-un program educativ, care nu beneficiaza de sprijin din partea regimului penitenciar, prin alocarea de timp si spatiu adecvat pentru detinuti, un astfel de program risca sa fie simbolic si ineficient.

Educatia sociala pentru liberare desemneaza orice forma de educatie care vizeaza sprijinirea detinutilor sa traiasca si sa se regaseasca/ in comunitate.

Aceasta educatie are o importanta deosebita in special pentru persoanele care, in comunitate, sunt marginalizati, sau fara aparare, asa cum sunt numerosi detinuti inainte de a fi inchisi.

Inevitabil, excluderea din societate si experienta penitenciarului, in general, le vor agrava sentimentul de alienare fata de comunitate si de inadaptare sociala.

La inceputul acestui an, Directia Generala a Penitenciarelor a incheiat un Protocol de colaborare cu Directia de Reintegrare si Supraveghere din cadrul Ministerului Justitiei.

Cooperarea dintre cele doua Directii din Ministerul Justitiei creeaza premisele aplicarii eficiente a unor programe unitare de resocilizare a detinutilor asigurindu-se astfel o continuitate in procesul de reintegrare a acestora.

Potrivit acestui protocol, OBIECTIVUL prioritar este elaborarea unei strategii comune pentru reintegrarea persoanelor care au savirsit o fapta penala si carora li s-a aplicat o sanctiune privativăa de libertate.

In conformitate cu aceasta strategie, etapa de pregatire pentru liberare a detinutilor este parte a unui complex de interventie educativa si sociala ce se realizeaza in urma planificarii executarii pedepsei.

Pregatirea pentru liberare.pdf