Reprezentanti ai Centrelor de Justitie Comunitara, voluntari si angajati ai Institutului de Reforme Penale au participat la trainingul cu genericul „Elaborarea, gestionarea si evaluarea proiectelor”.

Astfel, pe parcursul a trei zile, participantii la training au identificat finantatori si au elaborat sapte concepte de proiecte in cadrul grupurilor de lucru formate in cadrul acestei reuniuni.
Institutul de Reforme Penale a demarat lucrarile trainingului „Dezvoltarea capacitatilor organizationale ale Centrelor de Justitie Comunitara”.

In cadrul trainingului, 13 consilieri de reintegrare si pregatire pentru liberare noi-angajati sunt instruiti in scopul dezvoltarii capacitatilor de cautare de fonduri pentru activitatea ulterioara a Centrelor de Justitie Comunitara.

In calitate de traineri vor fi experti din cadrul I.I. „Gheorghe Caraseni”.
Momentul dificil nu intervine doar la „internarea” in penitenciar, ci si la iesire, cind fostii detinuti trebuie sa infrunte semenii care ii arata cu degetul la fiecare pas. Daca unii isi poarta cu resemnare eticheta si suporta mai usor, pentru altii este un ideal catalizator sa comita alte fapte ai sa se reintoarca in adapostul mult mai primitor al Penitenciarului.

Uneori, opinia publica este cea mai crunta pedeapsa si face adevarate ravagii asupra sufletului. Fiecare om are un fond bun si, daca stii cum sa-l abordezi, sa il determini sa inteleaga ca ceea ce a facut este gresit, sunt sanse sa fie recuperat. Fiindca, la urma-urmei, cati dintre noi nu ne-am dori o a doua sansa atunci cind gresim? Am fi in stare sa platim oricit pentru asta.
Centrul de Justitie Comunitara din mun. Chisinau impreuna cu voluntarii au organizat campania de informare si sensibilizare „Ce e bine sa stii ca sa nu ajungi in conflict cu legea“ in cadrul liceelor din Chisinau si care se va desfasura pina la finele anului de invatamint.

Deoarece minorii aflati in conflict cu Legea - reprezinta un aspect acut si problematic al functionarii societatii contemporane, si numarul acestora este in crestere, activitatile de informare au fost realizate in cadrul liceelor din Chisinau.
In martie 2008, Centrul de Justitie Comunitara Balti a preluat de la Procuratura m.Balti, un caz in care erau implicate doua persoane (cetateni ai RM, dintre care o persoana minora), fapta penala care face obiectul dosarului incadrandu-se la Art.90 Cod Penal al Romaniei - infractiunea de „Contrabanda”.

Acest referat a fost prima solicitare de intocmire a referatului presentential de evaluare psihosociala, primit din Romania, de la procurorul Lacramioara Balica, Biroul Teritorial Botosani din cadrul Directiei Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorizm, la data de 12.03.2008, in privinta unei tinere de 18 ani, dar care la momentul savarsirii infractiunii inca era minora.
In perioada 27-29 martie, Institutul de Reforme Penale a organizat training-ul „Elaborarea strategiei organizationale a Centrelor de Justitie Comunitara”. Au fost invitati sa participe reprezentantii celor 12 Centre de Justitie Comunitara, fondate de IRP, din intreaga republica: Balti, Cahul, Telenesti, Falesti, Comrat, Ungheni, Edinet, Leova, Orhei, Soroca, Rezina si Chisinau.
Incepind cu septembrie 2007 in orasul Telenesti si-a inceput activitatea Centrul de Justitie Comunitara, care desfasoara activitati in domeniul probatiunii presententiale si medierii.

In vederea informarii opiniei publice privind activitatea CJC Telenesti au fost desfasurate activitati informative cu urmatoarele organizatii, institutii si persoane printre care: Presedintele Consiliul raional Telenesti d-nul Burca Boris, vicepresedinti Raionului Telenesti d-nul Eugen Manoli coordonator pe probleme sociale, D-nul Harghel Vasile coordonator pe probleme agrare. Apoi sau dus discutii cu d-nul Lelic Vadim, primarul orasului Telenesti.
Din februarie 2007 in mun. Balti activeaza Serviciul de Probatiune in cadrul Centrului de Justitie Comunitara Balti, componenta proiectului ”Consolidarea Reformei Sistemului de Justitie Penala in Republica Moldova” implementat de catre Institutul de Reforme Penale. Consilierii de probatiune isi desfasoara activitatile in domeniul implementarii probatiunii presententiale in privinta minorilor/tinerilor aflati in conflict cu legea.
Centrul de Justitie Comunitara Falesti desfasoara activitati de probatiune pe teritoriul raionului Falesti incepind cu luna ianuarie 2007 in cadrul Institutului de Reforme Penale.

La etapa initiala au fost stabilite urmatoarele obiective de desfasurare a activitatii Centrului:
- Intocmirea referatelor de evaluare psiho-sociala;
- Acordarea asistentei psiho-sociale persoanelor care se afla in conflict cu legea;
- Acordarea asistentei pentru gasirea locurilor de munca, pentru continuarea studiilor, pentru reintoarcerea in familii, precum si pentru rezolvarea altor probleme sociale;
- Acordarea de informatii, consultanta si asistenta autoritatilor publice si persoanelor private in domeniile proprii de activitate.
La 12 decembrie curent, Centrul de Justiţie Comunitra (CJC) din or. Ungheni a organizat masa rotunda cu genericul: „Eficientizarea colaborarii organizatiilor nonguvernamentale in procesul de reintegrare sociala a fostilor detinuti si promovarea alternativelor la detentie”. Activitatea a fost desfasurata in colaborare cu Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al ICCO.