Exemplu de bune practici - Centrul de Justitie Comunitara Balti

In martie 2008, Centrul de Justitie Comunitara Balti a preluat de la Procuratura m.Balti, un caz in care erau implicate doua persoane (cetateni ai RM, dintre care o persoana minora), fapta penala care face obiectul dosarului incadrandu-se la Art.90 Cod Penal al Romaniei - infractiunea de „Contrabanda”.

Acest referat a fost prima solicitare de intocmire a referatului presentential de evaluare psihosociala, primit din Romania, de la procurorul Lacramioara Balica, Biroul Teritorial Botosani din cadrul Directiei Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorizm, la data de 12.03.2008, in privinta unei tinere de 18 ani, dar care la momentul savarsirii infractiunii inca era minora.

Aceasta a fost invinuita in savarsirea faptei de contrabanda, prevazuta de art.90 Cod Penal al Romaniei. Referatul a fost intocmit si transmis procurorului la data de 21.03.2008.

Evaluarea psihosociala a cazului: Referitor la acest caz au fost colectate informatiile referitoare la personalitatea persoanei si conditiile sociale ale acesteia. Am realizat intalniri cu minora implicata in dosar si familia acesteia. Pentru obtinerea unor informatii complete si realizarea evaluarii, au mai fost contactati: matusa pe linie materna a minorei, verisoara pe linie materna a minorei, profesoara diriginta, prietenele minorei, colegii de clasa, inspectorul pentru minori, inspectorul de sector, secretarul responsabil al Comisiei pentru minori, care au putut furniza date relevante despre incident si faptuitoare.

Conform evaluarii s-a constatat ca minora XX (respectind principiul confidentialitatii numele minorei nu a fost numit), nascuta la 00.00.1990, face parte dintr-o familie incompleta: tata – dl. ZZ si fratele – YY. Mama minorei, a decedat, cauza decesului fiind leucemia. Pentru minora pierderea mamei a fost foarte dureroasa, ea fiind suportul emotional principal al acesteia. Minora locuieste – impreuna cu tatal si fratele sau – intr-un apartament cu 3 odai. Conditiile de trai sunt foarte bune, minora dispunind de odaia sa separata. Venitul lunar al familiei il constitue in mediu - 1700 lei, acesta constituind salariul tatalui.

Tatal minorei si-a caracterizat fiica ca pe o persoana responsabila, comunicabila, linistita. Relatiile dintre ei fiind bazate pe respect, incredere si sprijin reciproc. Fratele, este elev la un liceu din mun.Balti. Relatiile sale cu sora sa sunt bazate pe afectiune, stima si ajutor reciproc.

De la sursele intervievate s-a constatat ca familia minorei are o pozitie sociala buna, fiind caracterizati prin amabilitate, educatie, echilibru, comportament social adecvat. Relatiile din cadrul familiei fiind descrise ca fiind neconflictogene, bazate pe ajutor, stima si respect. Este negata existenta unor comportamente violente verbale si fizice si a consumului de alcool.

Minora, este eleva in clasa a XII-a la un liceu din mun. Balti. Din discutiile cu diriginta s-a constatat ca minora este o eleva sirguincioasa, sociabila, toleranta, binevoitoare, responsabila, are capacitatea de a-si educa vointa, e calma si cumpatata. Comportamentul acesteia in scoala este unul prosocial. Minora manifesta un interes sporit fata de activitatile extrascolare organizate in cadrul liceului, participind activ la desfasurarea acestora.

Reusita scolara si frecventa la ore este foarte buna. Relatiile sale atit cu administratia scolii cit si cu cadrul profesoral sunt bazate pe respect si intelegere. Relatiile cu colegii de clasa sunt foarte bune. Ea este sefa clasei, fiind in acelasi timp un lider formal si neformal. Minora are un cerc de prieteni bine stabilit, constituit din colegii de clasa, care au valori prosociale, acestia o descriu ca o fire deschisa, intelegatoare si prietenoasa, comunicabila. XX afirma ca niciunul dintre prietenii sai nu au fost implicati in actiuni infractionale.

Minora nu are antecedente penale (s-a verificat cazierul judiciar). Pina la invinuire minora, nu a manifestat un comportament delicvential, nu s-a implicat in nici o actiune ilicita, nu s-a aflat la evidenta Sectorului de Politie, mun. Balti si nu a fost audiata la Comisia pentru minori, Directia de Invatamint mun. Balti. Dupa invinuire comportamentul sau, esential nu s-a schimbat, fiind caracterizat de aceleasi coordonate: implicarea in activitatile casnice, petrecerea timpului liber in compania prietenilor, ascultind muzica, citind. In ceea ce priveste planurile sale pe viitor, minora ar dori sa isi continue studiile la o institutie de invatamint superior (specialitatea de psihologie).

Investigatia realizata pentru intocmirea acestui referat de evaluare psiho-sociala a permis sa constatam ca perspectivele de reintegrare in societate ale minorei sunt mari, din considerentul ca anterior minora nu a fost condamnata, infractiunea de care este invinuita nu a cunoscut planificare, ceea ce prezuma faptul ca minora nu era constienta de actiunile sale si nu cunostea care sunt consecintele. Reiesind din faptele constatate am considerat ca minora are sanse minime de recidiva.

Natalia Cumpata,
Consilier de probatiune, CJC Balti