Centrul de Justitie Comunitara Telenesti

Incepind cu septembrie 2007 in orasul Telenesti si-a inceput activitatea Centrul de Justitie Comunitara, care desfasoara activitati in domeniul probatiunii presententiale si medierii.

In vederea informarii opiniei publice privind activitatea CJC Telenesti au fost desfasurate activitati informative cu urmatoarele organizatii, institutii si persoane printre care: Presedintele Consiliul raional Telenesti d-nul Burca Boris, vicepresedinti Raionului Telenesti d-nul Eugen Manoli coordonator pe probleme sociale, D-nul Harghel Vasile coordonator pe probleme agrare. Apoi sau dus discutii cu d-nul Lelic Vadim, primarul orasului Telenesti.

D-nul Procurorul r-ul Telenesti Luchian Ivan si adjunctii d-lui. Un alt aspect important este stabilirea unei colaborarii constructive cu Comisariatul de Politie din r-ul Telenesti in vederea solutionarii problemelor de ordin social, familial, juridic, pentru tinerii si minorii care sunt in conflict cu legea. Apoi s-au stabilit relatii de colaborare cu Agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca, Casa Teritoriala de Asigurari Sociale, Sectia de Asistenta Sociala Protectia Familiei si Copilului, Instanta de Judecata din or. Telenesti, ONG -uri, UNICEF.

Impreuna cu institutiile enumerate mai sus, colaboram pe diverse segmente de activitate. Avind in vedere faptul ca tinerii aflati in conflict cu legea intampina diverse obstacole, incercam sa ii ajutam sa le depaseasca si pas cu pas pe drumul vietii, sa se bucure de ea cu tot omul de bine. Studiu de caz.

X, provine dintr-o familie monoparentala, insa la momentul savirsiri infractiunii locuia de una singura, deoarece mama era plecata peste hotare la lucru. La o petrecere minora a sustras un telefon mobil, pe perioada urmaririi penale minora a beneficiat de asistenta psiho-sociala, a beneficiat de asistenta in vederea pefectarii actelor necesare pentru a fi inscrisa la cursuri de calificare oferite de Agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca. In vederea perfectarii actelor necesare am colaborat cu specialistul principal in probleme de familie cu copii in situatii de risc, secretarul primariei or. Telenesti, Directorul Agentiei pentru ocuparea fortei de munca.

Minora multumeste tuturor persoanelor care au ajutat-o, sa-sj indeplineasca dorinta de a urma cursul de frizerie, dupa finisare cursului urmeaza sa plece la mama peste hotare, sa lucreze alaturi de ea conform calificarii obtinute.