Copiii din penitenciarul de la Lipcani realizează filme despre viaţa lor

Copiii deţinuţi la penitenciarul de la Lipcani participă timp de o săptămână la atelierul video „One Minute Junior”, unde învaţă să filmeze, să editeze şi să monteze propriile lor filme cu durata de 1 minut. Tot ei sunt actorii şi principalii protagonişti ai mini-filmelor. Ajutaţi de o echipă de experţi internaţionali, copiii realizează producţii pe temele care îi preocupă. Astfel, ei au posibilitatea să vorbească despre problemele care îi afectează şi care i-au adus în penitenciar, despre lucrurile pe care vor să le schimbe la ei acasă, în familie, comunitate.

“Prin această iniţiativă vrem să le oferim copiilor deţinuţi posibilitatea să spună publicului larg şi factorilor de decizie ce lucruri îi preocupă şi de ce au nevoie ca să înceapă o viaţă nouă, mai bună”, a menţionat Alexandra Yuster, Reprezentantul UNICEF în Moldova la ceremonia de lansare a atelierului OneMinJr petrecută la Lipcani. “Copiii care se află aici au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi, ei visează la un viitor, îşi fac planuri, se gândesc la persoane dragi, iar noi vrem să-i ajutăm ca vocile lor să fie auzite”

“Această iniţiativă se înscrie perfect în seria de măsuri de promovare a programelor de reabilitare şi incluziune socială a copiilor deţinuţi care au dreptul la o a doua şansă atunci când ies la libertate. Pe de o parte, Guvernul este gata să acorde sprijinul necesar pentru ca aceşti copii să redevină cetăţeni exemplari ai acestei ţări, iar pe de altă parte oamenii din comunitate trebuie să renunţe la stigma şi discriminarea pe care sunt nevoiţi să o înfrunte foştii copii deţinuţi”, a declarat Iurie Furmuzachi, în subordinea căruia se află penitenciarul pentru copii de la Lipcani.

Atelierul a fost organizat de UNICEF cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi al Departamentului Instituţiilor Penitenciare şi este pentru prima dată cînd o astfel iniţiativă se implementează la nivel mondial.

Actualmente în Moldova se află în detenţie 68 de copii: 62 băieţi, dinte care 34 de minori la penitenciarul de la Lipcani şi 6 fete la penitenciarul de la Rusca.

Notă: Atelierul Video “One Minute Junior” a devenit celebru printre copiii din ţările Europei, Balcani şi CSI pentru faptul că promovează vocile copiilor aducându-le în atenţia maturilor care iau decizii. În cadrul acestei iniţiative, copiii produc singuri filmuleţe cu durata de 1 minut pe temele care îi preocupă. Prin intermediul acestor filme, participanţii vorbesc despre problemele care îi afectează, despre lucrurile pe care vor să le schimbe la ei în familie, şcoală, comunitate. Copiii învaţă să scrie scenarii, să filmeze şi să editeze propriile lor producţii care, ulterior, sunt arătate oamenilor maturi atât din ţară, cât şi dincolo de hotare cu scopul de a schimba viaţa lor înspre bine. Atelierul OneMinutesJr este organizat în Moldova, la iniţiativa UNICEF, pentru a treia oară.

www.penitenciar.gov.md