Crearea Parteneriatelor Migrationale intre MAI RM si UE , Praga

In perioada 27-28 aprilie 2009, delegatia Republicii Moldova, condusa de consilierul ministrului afacerilor interne pe probleme speciale, domnul Sergiu Golovaci, a participat la Conferinta Ministeriala „Crearea Parteneriatelor Migrationale”, care s-a desfasurat la Praga. Evenimentul a intrunit oficiali ai diferitor state, a Comisiei Europene, si a organizatiilor internationale.

Scopul Conferintei l-a constituit crearea unei platforme de cooperare intre statele de origine, destinatie si tranzit a migratiei, cit si adoptarea Declaratiei Comune privind consolidarea Parteneriatelor Migrationale de oficialii ministerelor de resort din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakstan, Kosovo, Kyrgyzstan, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii, Uzbekistan si Comisarul European responsabil pentru Migratie.

In cadrul evenimentului, domnul Golovaci a abordat importanta integrarii migratilor, accentuand necesitatea consolidarii cooperarii in domeniul migratiei la nivel bilateral si multilateral prin intermediul parteneriatelor migrationale, un exemplu elocvent in acest sens, fiind semnarea si implementarea Parteneriatului de Mobilitate RM-UE.

De asemenea, domnul Golovaci, a avut intrevederi bilaterale cu dl Jaques Barrot, Vicepresedintele Comisiei Europene responsabil de Justitie, Libertate si Securitate si dl Tobias Billstrom, Ministrul Migratiei si Politicilor de Azil al Ministerului Justitiei al Suediei. Discutiile s-au axat pe politica de vize, implementarea si dezvoltarea Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, precum si alte aspecte din domeniul afacerilor interne.

Delegatia moldoveneasca a folosit acest prilej pentru a definitiva unele aspecte legate de dialogul in perspectiva negocierii si semnarii protocoalelor de implementare a Acordului moldo-comunitar privind readmisia persoanelor aflate in situatie de sedere ilegala.

Centrul de presa al MAI