Copiii si adolescentii ajutati sa raspunda la riscurile reale ale migratiei, exploatarii si traficului

Copii si tineri pe scena, rostind replici care nu sunt în nici un scenariu scris; Ziua Europeana Anti-Trafic; actori care sunt viitori jurnalisti, asistenti sociali sau juristi; Misiunea OSCE în Moldova; Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului; pericolele migratiei, exploatarii si traficului si solutiile potrivite; situatii dramatice din viata cotidiana a cetatenilor din Moldova – toate aceste fragmente de realitate au fost adunate într-un spectacol de Forum Teatral, prezentat, la 19 octombrie 2009, la Liceul Teoretic din satul Mereni, raionul Anenii-Noi.

Spectacolul de la Mereni, sustinut cu ocazia Zilei Europene Anti-trafic, de la 18 octombrie, este a 19-a dintre cele 30 de reprezentatii ale unui turneu de Forum Teatral, realizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova. Turneul organizat în cadrul proiectului „Tinerii previn traficul de fiinte umane” a debutat în septembrie curent, si va cuprinde, timp de patru luni, cinci regiuni ale tarii: Anenii-Noi, Calarasi, Cimislia, Criuleni si Telenesti.

„În spectacolul de la Mereni tinerii spectatori s-au implicat activ în solutionarea problemelor, prezentate în scena, luând decizii potrivite. Au reactionat exact asa cum trebuia”, afirma coordonatorul proiectului, Dumitru Berzan. „În asemenea gen de reprezentatii, succesul depinde de implicarea spectatorilor”.

Tinerii actori considera ca Forumul Teatral este o metoda buna si interesanta de a influenta publicul, care se regaseste în jocul erorilor de pe scena si are posibilitatea de a interveni în timpul prezentarii pentru a schimba scenariul. Acest stil de teatru este deosebit prin forma, deoarece fiecare spectator poate participa la sceneta, propunând solutii pentru rezolvarea problemelor sociale.

Echipa, formata din 15 adolescenti, voluntari – studenti si elevi din diferite institutii de învatamânt din tara, de la arte, jurnalism, asistenta sociala, drept si limbi straine – a fost creata acum un an si a preluat experienta primelor Forumuri Teatrale în domeniul prevenirii HIV/SIDA si prevenirii delincventei juvenile, organizate în Moldova de CIDDC. Aceasta echipa de tineri actori a fost instruita în cadrul atelierelor de lucru din august 2009, care i-a ajutat pe actorii abia formati sa prezinte spectacolele Forumului Teatral, în cadrul acestui turneu.