Ce ar trebui sa stiti despre asistenta probatiunii

Ce inseamna, de fapt, probatiunea?

In cazul prognozei favorabile, instanta de judecata poate suspenda conditionat executarea unei pedpese pentru minori sau cu inchisoarea pe o durata de pina la doi ani sau – cind o parte din pedeapsa este deja ispasita – poate suspenda conditionat executarea restului pedepsei.

Instanta de judecata poate de asemenea suspenda si masurile de siguranta, asa cum este, de exemplu, plasarea intr-o institutie educativa sau intr-un spital psihiatric. Decizii identice pot fi luate si pe calea gratierii. Suspendarea conditionata a executarii pedepsei urmeaza sa ofere ocazia de a merita scutirea de pedeapsa prin comportare sociala pozitiva in conditiile unei vieti la libertate, respectiv de a face inutila executarea masurilor de siguranta.

In cazul unei decizii judecatoresti sau de gratiere se stabileste totodata si o perioada de probatiune, de regula, de doi pina la trei ani. Daca pina la expirarea acestei perioade nu exista prilej de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, atunci instanta de judecata (sau autoritatea de gratiere) scuteste de pedeapsa sau de restul pedepsei, respectiv declara drept solutionata masura de siguranta – in caz contrar ea se executa(...)

Ce inseamna, de fapt, probatiunea?.doc [257,5 Kb] (descarcari: 2)