Activitati de instruire pentru asistentii sociali si psihologii din cadrul institutiilor penitenciare

Peste 50 de responsabili de educatie si psihologi din cadrul inchisorilor si izolatoarelor de arest preventiv din republica au fost antrenati in activitati de instruire incepind cu 2004. Ciclul de instruire a fost organizat de IRP in colaborare cu Penal Reform International si suportul financiar al ICCO/Cordaid.

Primul seminar s-a desfasurat in perioada 28 – 30 iunie 2004, la Vadul lui Voda, iar al doilea 24 – 25 noiembrie 2004, in mun. Chisinau.

Scopulprimului seminar a fost familiarizarea participantilor cu principalele programe de lucrul cu persoanele care urmeaza sa se elibereze din locurile de detentie existente in Romania. Cel de-al doilea seminar, organizat sub forma unui atelier de lucru cu divizarea participantilor in trei Grupuri de lucru cu tematici diferite care au studiat in detaliu programul prezentat de catre expertii din Romania si Olanda.

Expertii invitati la seminar:

Dna.Carmen FISCUCI, coordonator de program Prison Fellowship Romania
Dna. Alina DETESAN , psiholog Prison Fellowship Romania,
Dl.Mihai TANASESCU si Lucian CACIAMAC asistenti sociali, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului
Dna.Carla KONINGS, expert Programul GOLDSTEIN, Olanda
Angajatii institutiilor penitenciare au beneficiat de instruire in domeniul programelor de pregatire pentru eliberare a condamnatilor, care sunt axate pe dimensiunea psiho-sociala a detinutului si pregatirea acestuia pentru reintegrarea in cadrul societatii. Primul program prezentat de Dl. Mihai TANASESCU si Dna Karla KONINGS este asa-numitul Program GOLDSTEIN – „terapie de invatare structurata”, menirea caruia este de a dezvolta abilitatile de comunicare in cadrul grupurilor de persoane, inclusiv din categoria detinutilor. Aceasta metoda este directionata spre optimizarea abilitatilor, care sunt furnizate ca o modalitate de crestere a autonomiei, a asertivitatii, autocontrolului, acuratetii in perceptie si comunicare, tolerantei la frustrare si ambiguitatii, iar ca rezultat persoanelor condamnate sau detinute le sunt cultivate abilitati de a trai fara mari probleme mai departe in societate.

Un alt program, prezentat de catre Lucian Caciamac, Programul RESOCIALIZAREA, care are menirea de a corecta logica anti-sociala a detinutilor, reintegrarea in cadrul societatii, precum si invatarea de comportament si abilitati sociale specifice rezolvarii de probleme, pe care detinutii sa le foloseasca la eliberare din penitenciar. Programul RESOCIALIAZARE are de asemenea scopul de a familiariza psihologii si alti colaboratori ai sistemului penitenciar autohton cu o serie de practici de succes aplicabile in cazul persoanelor ce urmeaza a se elibera din penitenciar si care urmeaza a depasi multe obstacole, atit de ordin psihologic, cit si social.

Al treilea program prezentat de Alina DETESAN si Carmen Fiscuci a fost Programul de dezvoltare a rationamentului moral, care este destinat in special psihologilor din penitenciare pentru lucrul cu detinutii care urmeaza a iesi la libertate.

Scopul programului este de a evalua stadiul rationamentului moral al clientului si prin intermediul exercitiilor specifice de a ridica gradual moralitatea detinutului precum si de a dezvolta responsabilitatile pentru propriul comportament.

Fiecare participant a primit un material informativ care includea expunerea detaliata a programelor prezentate de catre experti. Procedeele de instruire folosite de catre experti a fost invatarea „pas cu pas”, exercitii, jocuri de rol si alte mijloace practice folosite de catre asistenti sociali si psihologi.

La finele ultimului seminar fiecare grup de lucru a prezentat programul studiat pentru restul participantilor, elucidind care sunt mijloacele si posibilitatile reale de implementare a unor programe de lucru cu detinutii aflati in penitenciarele din Republica Moldova. In prezentarile lor vorbitorii Grupurilor si-au expus disponibilitatea de a folosi aceste programe in activitatea de pregatire pentru liberare a detinutilor.

Potrivit spuselor participantilor, seminarele de instruire sunt utile si sporesc cunostintele prin valorificarea experientei reusite a altor state in acest domeniu. Participarea in cadrul unor astfel de activitati de instruire finiseaza cu inmanarea unei diplome ce confirma, ca posesorul a beneficiat de un curs de instruire si respectiv are un nivel profesional mai calificat in domeniul pregatirii pentru eliberare a detinutilor.

Aceste doua seminare se incadreaza in ciclu de seminare de instruire pentru asistentii sociali si psihologii din cadrul Departamentului Institutiilor Penitenciare.