Dezvoltarea sistemului de acces la informatie al detinutilor

Imbunatatirea sistemului de acces la informatie este unul dintre primele elemente in vederea implementarii mecanismului probatiunii penitenciare in Republica Moldova.

Prima componenta a programului este radioficarea institutiilor penitenciare se prezinta ca fiind mai eficienta din urmatoarele considerente:
- volumul de informatie este cu mult mai mare, la fel si numarul detinutilor care au acces la ea;
- detinutii au posibilitatea sa aleaga posturile sau informatia pe care sa o asculte;
- informatia difuzata la radio este mai accesibila pentru detinuti si mai actuala.

Prima experienta de radioficare a avut loc la Izolatorul de Detentie Preventiva (Inchisoarea numarul 3) din Chisinau, lansarea careia a avut loc la 18 septembrie 2001. Intre institutia sus-mentionata si IRP a fost semnat un acord de colaborare, care stabileste responsabilitatile reciproce in ce priveste utilizarea retelei radio, precum si modul de difuzare a emisiunilor.

In vederea asigurarii accesului la informatie, a fost conturat un program de difuzare de catre administratia institutiei penitenciare a emisiunilor si programelor pe care le asculta detinutii, care sunt selectate din grila de programe ale companiilor radio din Republica Moldova, cu caracter informativ, cultural, de instruire pe anumite specializari.

Dat fiind succesul radioficarii primului penitenciar, IRP a initiat extinderea radioficarii: pentru Colonia de Reeducare pentru minori Lipcani, Inchisoarea nr. 1 Balti, Inchisoarea nr. 5 Cahul, Inchisoarea nr. 17 Rezina, Inchisoarea nr. 6 Soroca, Inchisoarea nr.1 Taraclia.

Incepind cu luna iulie 2003, detinutii din toate institutiile penitenciare din Moldova beneficiaza de aparate radio. In total in institutii penitenciare au fost repartizate 726 aparate radio, ce urmeaza a fi distribuite in celule detinutilor porniti pe calea reeducarii si corijarii, detasamentelor gospodaresti si, in mod special, persoanelor care urmeaza a fi eliberate din locurile de detentie.

Instalarea aparatelor de radio urmareste drept scop dezvoltarea sistemului de acces la informatie al detinutilor in vederea facilitarii procesului de reeducare si reinsertie sociala a acestora. Detinutii au posibilitatea de a alege liber postul de radio pe care il vor audia, cu conditia respectarii regimului de detentie.

Ulterior, revazind impactul si costurile bibliotecii mobile, IRP a ajuns la concluzia ca in aceeasi directie, de imbunatatire a accesului la informatie al detinutilor, un efect mai mare il vor avea radioficarea penitenciarelor, in acelasi timp efectuindu-se colectarea literaturii pentru detinuti.

In urma vizitei de lucru din 24 decembrie 2002 a colaboratorilor IRP la CE Lipcani, minorii au beneficiat de un set de echipament in vederea facilitarii accesului la informatie si conturarii unor programe educationale noi. In acest sens a fost amenajata o sala de calculatoare si o retea video. Etapa a doua a acestui program s-a realizat prin sustinerea cu accesorii – CD, casete video, materiale instructive si distractive. Initial, detinutii minori au audiat un curs teoretic de instruire in domeniul informaticii, la momentul actual orele teoretice sunt imbinate cu activitati practice. Ulterior, orele de informatica vor fi imbinate cu instruirea generala si programe recreative.

A doua componenta a programului de dezvoltare aaccesului la informatie a detinutilor se realizeaza prin sustinerea fondurilor bibliotecilor institutiilor penitenciare. Scopul misiunii in cauza este de a oferi detinutilor maximum de cunostinte, informatie si cultura, care ar contribui ulterior la reintegrarea lor sociala dupa ispasirea pedepsei.

In baza proiectului "Accesul la informatie al detinutilor" implementat in 2002-2003 de IRP a fost organizata o campanie similara sub egida "Doneaza o carte pentru detinuti!". Gratie donatiilor realizate de biblioteci, IRP a reusit sa colecteze un substantial fond de carte (peste 12 mii de titluri), care a fost repartizat in toate institutiile penitenciare din republica.

O serie de biblioteci municipale:"B.P.Hasdeu", "Ion Creanga", "Transilvania", "Maria Dragan", precum si Asociatia obsteasca "Fundatia Cartii" si Biblioteca Nationala au manifestat o receptivitate deosebita fata de aceasta actiune.

Fondul de literatura colectat a fost repartizat intre institutiile penitenciare ale Moldovei si transmis bibliotecilor acestora. De mentionat ca total in bibliotecile institutiilor penitenciare erau 24 000 carti, iar unele dintre acestea (Taraclia, Goeni, Leova) in general nu existau biblioteci.