Organizarea si desfasurarea activitatilor psiho-corectionale in mediul penitenciar

In perioada 6–9 septembrie 2005 s-a desfasurat Seminarul instructiv-metodic cu genericul „Organizarea si desfasurarea activitatilor psiho-corectionale in mediul penitenciar”, organizat de catre Institutul de Reforme Penale in colaborare cu Departamentul Institutiilor Penitenciare al Republicii Moldova si cu sustinerea financiara a Penal Reform International.

Grupul-tinta al acestui seminar au fost psihologii din institutiile penitenciare.

In calitate de traineri au fost colaboratori ai Departamentului Institutiilor Penitenciare. De fapt facilitatorii au pus in practica, prin acest seminar de instruire, abilitatile obtinute in cadrul unui training anterior „Pregatirea formatorilor”, organizat de PRI in anul 2000 in Romania.

Astfel, a fost prezentat initial un suport teoretic in ceea ce priveste noile modalitati de lucru cu grupurile de risc, metode, tehnici de organizare a activitatilor psiho-corectionale in mediul penitenciar. Faza teoretica a fost continuata de activitati practice. Participantii au fost divizati in grupuri mici, fiecare dintre acestea avind cite o tema (de exemplu, Violenta, Minorii, Conflictul etc.).

Participantii au avut drept sarcina de a elabora tipuri de activitati orientate la corijarea persoanei condamnate si care trebuie sa fie planificate intr-o anumita ordine: tema, scop, obiective, sarcini, metodele utilizate, desfasurarea propriu-zisa a sedintei.

Ca rezultat al acestui seminar participantii au reusit sa deprinda cum sa aplice metode si tehnici de lucru in functie de situatie, cum sa capete increderea grupului cu care se desfasoara activitatea, cum se planifica activitatile in functie de grupul de beneficiari.

Prin intrunirea specialistilor din diferite institutii penitenciare a fost posibil de realizat un schimb de experienta.