Dezvoltarea si evaluarea programelor in penitenciar

Permiteti-mi sa incep prin a spune ca felul in care noi privim persoanele care au ispasit o pedeapsa, inchisorile si evenimentele care se petrec in acestea, dorinta noastra de a-i accepta pe acesti oameni printre noi, sa-i ajutam dupa ispasirea pedepselor pentru a se integra intr-o viata normala, este de multe ori determinata de ceea ce stim si simtim in legatura cu aceste persoane, cum le inþelegem destinul, diferentele si in acelasi timp similitudinile, presiunile la care sunt supusi si lupta dificila pe care trebuie sa o poarte pe cont propriu.

Mi s-a cerut sa vorbesc despre programe in penitenciare, care, in mare masura, reflecta ceea ce am spus pina acum. Programele in penitenciar sunt un subiect foarte specific si dificil, sunt o categorie stratificata si o zona de lucru in penitenciare complexa si stimulanta. Are o importanta atit de mare incit a atras atentia atit forurilor internationale cit si celor europene care au facut numeroase recomandari in domeniul pedagogic, in care programele joaca un rol foarte important.

Voi mentiona doua dintre acestea, pe care le consider ca fiind foarte importante:
- Operationalizarea standardelor - un manual international pentru practica penitenciara editat de PRI;
- Regulile Europene pentru Penitenciare, Recomandarea Nr. (87)3
a Consiliului Europei.

Activitatile desfasurate in penitenciare, regimul si programele trebuie sa fie indreptate pe cit posibil catre asistarea detinutilor in reintegrarea in comunitate in urma liberarii, intrucit majoritatea se reintorc in comunitate. Din acest motiv, regulamentele penitenciarelor nu trebuie sa restrictioneze libertatile detinutilor, contactele sociale externe si posibilitatile pentru dezvoltare personala mai mult decit este absolut necesar.

Accentul se va pune pe acordarea de asistenta si deschiderea de oportunitati pentru dezvoltarea potentialului propriu si pentru a putea face fata intr-un mod pozitiv reintoarcerii in mijlocul comunitatii, proces care este uneori extrem de dificil si dureros.

Irena Kriznik

Dezvoltarea si evaluarea programelor in penitenciar