Inchisoarea trebuie sa devina un instrument veritabil de reintegrare

Inchisoarea trebuie sa devina un instrument veritabil de reintegrare. Acesta este mesajul pe care l-a adresat Ministrul Justitiei Vitalie Pirlog personalului sistemului penitenciar cu ocazia sarbatorii profesionale si celei de-a 12-a aniversari de la fondarea Departamentului Institutiilor Penitenciare, celebrata la 20 decembrie 2008.

Exercitati o profesie ce face onoare statului, deoarece e o profesie in serviciul cetatenilor si justitiei. Dvs. protejati societatea contra infractorilor, prin asigurarea executarii sentintelor. E o profesie cu o mare bogatie umana, pentru ca sunteti in contact cu detinutii. Sunteti martorii vietii lor cotidiene si, uneori, a deznadejdii lor. Acestea sunt experiente umane foarte intense. Este, de asemenea, o profesie in cadrul careia trebuie sa dati dovada de rigoare si profesionalism, deoarece reprezentati autoritatea in detentie, a subliniat Vitalie Pirlog, care a mentionat ca cei ce nu au facut acest lucru au fost expulzati din sistem sau sanctionati.

Ministrul Justitiei a mai atras atentia personalului penitenciar ca acesta vegheaza respectarea drepturilor individuale, a demnitatii detinutilor si a securitatii tuturor, iar aceasta e o misiune esentiala pentru o democratie, care trebuie exercitata, indiferent de circumstante.

Penitenciarul trebuie sa fie un loc de securitate, atit in interesul personalului penitenciar, precum si in interesul detinutilor. Detinutii care ne sunt incredintati trebuie sa fie tratati cu demnitate. De aceea, respectul, ascultarea si atentia trebuie sa fie aspecte esentiale ale instruirii si practicii personalului penitenciar, a subliniat Vitalie Pirlog.

Ministrul Justitiei a declarat ca sunt vizibile schimbarile din ultimii ani in penitenciare, conditiile de detentie fiind ameliorate treptat. Suntem, in acelasi timp, constienti de lucrurile care nu functioneaza. Situatia penitenciarelor noastre provoaca numeroase intrebari si discutii, in special, referitor la conditiile de detentie, suprapopulatie, violenta intre detinuti, automutilare sau suicid in detentie si, nu in ultimul rind, elemente de coruptie sau protectionism. Totusi, nu ne putem opri in fata dificultatilor. Indiferent de circumstante, activitatea administratiei penitenciare trebuie sa fie exemplara, a indemnat Ministrul Justitiei.

Vitalie Pirlog si-a exprimat convingerea ca personalul penitenciar trebuie sa contribuie la reintegrarea detinutilor, deoarece o reintegrare reusita este cel mai bun instrument de lupta impotriva recidivei. Sa favorizam reintegrarea detinutilor, inseamna sa le venim in ajutor. Aceasta inseamna, implicit, sa „protejam” mai bine societatea, a mentionat Ministrul Justitiei.

Sursa: http://www.justice.gov.md/