Este loc in societatea noastra pentru persoanele ex-detinute?

Interviu cu Tatiana Calugher, directorul Centrului de Justitie Comunitara Orhei

In ce domeniu activeaza organizatia dumneavoastra?

CJC Orhei activeaza in domeniul pregatirii pentru eliberarea persoanelor aflate din locurile de detentie. Mai inainte a activat in pregatirea pentru eliberare a detinutilor care isi incheiau perioada de ispasire in cadrul penitenciarului din Branesti.

La moment nu activeaza pentru ca s-a finisat proiectul, dar incercam sa oferim asistenta persoanelor ex-detinute, copiilor delicventi si familiilor lor. Toate activitatile acum se desfasoara in baza de voluntariat.

Aveti multi beneficiari?

Beneficiarii sint din rindul tinerilor care s-au mai adresat. Ei ne cunosc deja si se adreseaza, au probleme in care noi ii ajutam. De exemplu, au de perfectat diferite acte si nu stiu unde sa se adreseze, de ce acte au nevoie. Noi ii indrumam si le spunem numarul de acte de care au nevoie si unde trebuie sa mearga.

Cum afla beneficiarii despre serviciile care le oferiti?

Acestia sint fosti beneficiari de ai nostri care ii informeaza si pe altii. Ei stiu deja numarul meu de contact si ma mai telefoneaza.

De ce faceti ceea ce faceti?

Cred ca facem un act de caritate. In general sint de specialitate asistent social si cred ca acesta imi este darul. Faptul ca predau asistenta sociala la colegiul pedagogic din Orhei, vine sa demonstreze aceasta. La moment, vreau ca tinerii care absolvesc acest colegiu sau studentii de la anul IV sa se implice in diferite activitati ale Centrului.

De ce anume acest domeniu?

La inceput a fost un proiect al Institutului de Reforme Penale la care noi am depus CV-ul si am fost selectati. Este un domeniu destul de interesant, in care am dori sa continuam activitatea noastra, sa nu ramina pur si simplu un proiect. Un alt motiv pentru care dorim sa mergem inainte sunt beneficiarii nostri, fiindca ei au nevoie de consiliere si de reintegrare. La momentul actual cred ca ei sint cei mai vulnerabili din rindul persoanelor marginalizate.

Care sint problemele cel mai des intilnite in activitatea dvs?

Una din problemele des intilnite este faptul ca comunitatea nu intelege de ce noi lucram cu asemenea persoane. Oamenii spun ca ei sint detinuti si au facut ceva (impotriva comunitatii –n.r.) si nu trebuiesc ajutati si nici reintegrati. Ne ciocnim de aceasta problema atunci cind mergem la diferite organe de drept din Orhei, ca sa ajutam aceste persoane, la procuratura, la politie, care nu prea vor sa coopeze cu noi. Cel mai greu este sa le gasim un plasament temporar pentru trai, deoarece nici nu exista asemenea centre de plasament in Orhei.

Ati mentionat, in alt context, ca ati initiat un proiect in parteneriat cu Centrul Contact, puteti sa ne oferiti mai multe detalii?

Da, acum recent am fost invitati sa participam, ca parteneri, la un proiect, care este implementat de Centrul Contact, “Alege constient, alege liber”. Este un proiect de educatie electorala in care avem menirea de a organiza seminare informative pentru tineri, persoane in etate si persoane active social, in cadrul raionului Orhei. Noi o sa-i informam de ce trebuie sa mearga la vot, ce reprezinta institutia prezidentiala, ce este un referendum, de ce se organizeaza referendumurile etc. Acestea sint subiectele principale. Primul seminar ne propunem sa-l organizam pe data de 20 august, anul curent. La acest seminar vor veni tineri care merg pentru prima data la votare.

In cadrul acestor seminare vor fi instruiti si detinutii?

Da, ne propunem ca pina la referendum sa avem un mic proiect pentru educatia electorala a detinutilor, dar vom vedea. Nu putem sa promitem multe.

In general detinutii sint interesati de viata social-politica?

Detinutii merg la votare, sint intre ei persoane care se intereseaza. Ar fi normal ca sa mergem, fiindca si ei sint o categorie care voteaza. Cel mai important este ca in cadrul acestor seminare va fi organizata o dezbatere publica la care vor veni reprezentanti ai partidelor politice.

Din experienta dvs, puteti sa ne spuneti daca detinutii reusesc sa se integreze in societate dupa ce parasesc penitenciarul?

Nu prea reusesc. Vin in localitatile lor si sint marginalizati de persoanele din jur si mai greu se reintegreaza. Foarte greu isi fac chiar si aceleasi acte, daca aud ca au fost detinuti, ei sint respinsi.

Care ar fi cauza acestui fenomen, nu sint eficiente metodele pe care le aplicati sau ar trebui de lucrat suplimentar cu oamenii din comunitate sau cu autoritatile?

Problema cea mai grava este ca nu pot fi integrati in cimpul muncii. Ei pot fi integrati dar nu sint persoane, organizatii sau companii comerciale care ar dori sa ia un detinut la munca, fiindca ei inteleg ca detinutii sint un pericol pentru ei. Au fost cazuri cind, persoana fiind angajata in campul muncii, s-a pierdut sau daca s-a furat ceva, in primul rind a fost invinuita persoana detinuta, pentruca e si normal, fiind intors din penitenciar, cine o sa-i acorde incredere.

Dupa ce parasesc locul de detentie persoanele doresc sa se integreze sa renunte la modul delicvent de viata, care este situatia in aceasta privinta?

Cind noi discutam in penitenciare cu detinutii, ei toti spun ca “eu plec acasa si inapoi nu mai vin”. Datele statistice arata insa alta realitate. In cei doi ani de zile, cit am lucrat in cadrul penitenciarelor, au fost destul de multe cazuri in care persoanele, care si-au ispasit pedeapsa, s-au intors peste o perioada de timp inapoi. In general pentru persoanele care au stat in detentie 7-10 ani este mai greu, deoarece ei cind vin acasa gasesc sotia recasatorita, o mama decedata, nu au loc de trai si stau unde mai stau si fac iarasi ceva si se intorc inapoi. A doua oara e mai usor deja sa se intoarca inapoi la penitenciar.

Se intorc inapoi deoarece se simt mai siguri in penitenciar?

Sint cazuri cind persoana a batut la usa penitenciarului caci a vrut sa se intoarca inapoi. Nu as spune din cauza ca se simt in siguranta in penitenciar. Eliberindu-se si vazind mediul diferit si faptul ca nu ii asteapta nimeni, se intimpla si cazuri cind ei iarasi recurg la acte delicvente si se reintorc. Nu spun ca intotdeauna se intimpla asa, dar sint si asemenea cazuri.

Sa presupunem ca ati avea la dispozitia dvs toate resursele necesare, ce ati dori sa realizati pentru reintegrarea persoanelor detinute?

As construi un centru de plasament temporar pentru aceste persoane. De asemenea, as dezvolta niste ateliere ca ei sa poata sa invete o profesie, sa lucreze si sa poata singuri dezvolta o afacere. Sint si cazuri cind ei s-au reintors inapoi si au putut sa se ocupe cu timplaria sau in domeniul constructiilor. Exista proiecte in tari, ca Lituania de exemplu, unde sint centre speciale, in care detinutii invata diferite profesii si pe urma se reintorc in comunitate si fac ceea ce invata acolo.