Lectii-concurs pentru detinutii bolnavi de tuberculoza

Pacientii cu tuberculoza din institutiile penitenciare vor participa in aceasta saptamana (22-31 martie) la un sir de lectii despre profilaxia si tratamentul tuberculozei, organizate in cadrul „Saptamanii cunostintelor despre tuberculoza”. Evenimentul este prilejuit de Ziua mondiala de combatere a tuberculozei, marcata la 24 martie, transmite Info-Prim Neo cu referire la Consiliul national de coordonare TB/SIDA.

Pacientii vor viziona filmul „Tuberculoza”, elaborat de catre Asociatia Olandeza Regala de Tuberculoza (KNCV), dupa care vor trebui sa raspunda la mai multe intrebari la aceasta tema. Pentru raspunsuri corecte, pacientii vor primi maiouri, cani, cutii de ceai, caiete, materiale informationale. Anterior, ei au primit fluturasi, prin care li s-a oferit informatie despre tratamentul tuberculozei, avantajele urmarii neintrerupte a tratamentului medicamentos, precum si consecintele negative pentru sanatate in cazul a bandonarii tratamentului.

Obiectivul evenimentului este de a contribui la imbunatatirea ratei de aderenta la tratament a pacientilor, prin informarea acestora si prin formarea unei atitudini corecte fata de tratamentul acestei maladii. In prezent, rata abandonului tratamentului in randul pacientilor din penitenciare este de 6%.

Actiuni consacrate Zilei mondiale de combatere a tuberculozei se organizeaza al saselea an consecutiv in penitenciare, de fiecare data luand diverse forme: concursuri ale gazetelor de perete, loterie-concurs pentru detinutii sanatosi, ateliere de lucru, seminare etc.

In sistemul penitenciar, pacientii cu tuberculoza sunt tratati in cinci institutii specializate: Spitalul Penitenciar nr.16 din Pruncul (circa 80% din pacienti), sectiile medicale din Penitenciarul nr.17 din Rezina, Penitenciarul nr.13 din Chisinau, Penitenciarul nr.11 din Balti si Penitenciarul nr.5 din Cahul. Actualmente, in tratament sunt inrolati in jur de 280 de pacienti.

R. Moldova ramane a fi una dintre tarile cele mai afectate de tuberculoza din lume, cu o incidenta de 120 pacienti la 100 mii populatie (in anul 2008) si facand parte din primele 18 tari cu probleme de tuberculoza multirezistenta acuta in lume.