Mai aproape de comunitate - consilierii de probatiune sunt instruiti in mediere

In perioada 15 – 17 octombrie curent, a avut loc ateliereul de lucru “Practici de mediere intre comunitate si persoane liberate din detentie". Consilierii de probatiune au obtinut o instruire teoretica si practica care urmeaza fi aplicata in cadrul Centrelor de Justitie Comunitara din intreaga tara.

Pe parcursul a trei zile, participantii au fost informati despre tehnicile si metodele de lucru in procesul de mediere, notiunea si teoriile conflictului.

Participantii s-au implicat in jocuri de rol, unde au avut posibilitatea de a se prezenta in postura atit a mediatorului cit si a faptuitorului si partii vatamate. La fel a fost elaborata tabela emotiilor, trairilor si necesitatilor partilor implicate in procesul de mediere - acestea fiin punctele forte in lucru a mediatorului.

Un interes sporit consilierilor l-a trezit vizionarea filmului “Intre faptuitor si partea vatamata” – film documentar realizat in Belgia. A doua zi consilierii de probatiune au fost antrenatii intr-un sir de activitati practice cu scopul aplicarii cu succes a medierii in CentRele de Justitie Comunitara.

Seminarul a fost organizat de Institutul de Reforme Penale finantat de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala SIDA.