Activitati de instruire a colaboratorilor de drept in domeniul justitiei restaurative si medierii dintre victima si infractor

Seminarul „Medierea in cauzele penale” a fost organizat in perioada 19-20 noiembrie 2004, de catre Institutul de Reforme Penale in parteneriat cu organizatia Penal Reform International si suportul financiar al Fundatiei Soros Moldova, ICCO si CORDAID.

Evenimentul a avut drept scop informarea si documentarea reprezentantilor justitiei si ai procuraturii despre conceptul medierii in cauzele penale. Accentul informational a fost pus pe prezentarea cadrului legal, experienta internationala, functionarea institutiei medierii etc.

Lucrarile seminarului au demarat cu prezentarea dlui Igor Dolea, Director IRP despre conceptul justitiei restaurative – ca un proces prin care victima, infractorul si comunitatea participa activ la solutionarea conflictului aparut in urma comiterii infractiunii. A fost evidentiat importanta aspectului psihologic al acestui proces si posibilitatea repararii daunei materiale prin semnarea unui acord de impacare.

Prezentand experienta internationala in ceea ce priveste implementarea institutiei medierii, s-a evidentiat faptul, ca exista state unde aceasta institutie functioneaza in lipsa unui cadru legal, fiind estimat rolul initiativei civice in acest sens.

Cit priveste existenta unei baze normative ce reglementeaza medierea in Republica Moldova, Veaceslav Mirza, Seful Sectiei Promulgare a Serviciului Acte ale Presedintelui, a relatat continutul stipularilor art. 276 si 187 ale Codului de Procedura Penala si art. 109 al Codului Penal, explicind mecanismul legal prevazut de legislatia data. De asemenea, in cadrul evenimentului a mai fost prezentat conceptul de baza al proiectului de lege privind medierea, care a fost deja expertizat de catre Consiliul Europei.

Expertul participant la seminar, Xenofon Ulianovschi, doctor in drept, conferentiar, a relatat despre cauzele penale in procesul carora poate fi initiata procedura medierii, pasibilitatea aplicarii procedurii medierii in asemenea cauze si rolul instantei de judecata si a organului de urmarire penala in procesul de initiere a medierii, forma procesuala a sesizarii, oferirea de informatii mediatorului, formele de informare a mediatorului s.a. aspecte procedurale.

Pentru a cultiva participantilor o viziune integrata in ceea ce priveste mecanismul medierii, Vasile Rotaru, doctor in drept, lector universitar, a prezentat etapele procesului de mediere. Aceasta informatie a fost oferita prin utilizarea materialului demonstrativ (film) ce reflecta fiecare etapa a medierii si este clar expusa sarcina mediatorului la fiecare etapa a acestui proces.

Se considera, ca institutia medierii in esenta sa are un impact considerabil asupra vietii individuale si colective. In acest sens, Svetlana Rijicova, doctor in psihologie, a prezentat aspectul psiho-social al medierii in cauzele penale, evidentiind impactul acesteia asupra infractorului, victimei si intregii comunitati.

De asemenea participantii au avut posibilitatea sa vizioneze filmul documentar realizat in Belgia „Intre victima si infractor”, in care este bine ilustrat rolul fiecarui factor de decizie – judecator, procuror, ofiter de urmarire penala, avocat – in procesul de mediere.

In final, participantii au fost antrenati intr-un brainstorming in vederea oferirii recomandarilor pentru eficientizarea cadrului legal si imbunatatirii mecanismului de aplicare a medierii in Republica Moldova.

La final participantii au apreciat pozitiv desfasurarea seminarului dat, mentionindu-se utilitatea si oportunitatea acestuia, tinand cont de faptul ca medierea este o institutie noua in sistemul de justitie penala al Moldovei.