Medierea - o cale amiabila in solutionarea conflictelor penale

Noi, mediatorii din or. Ungheni, ne-am avintat cu bucurie si incredere in activitatea de pionierat a medierii cu mult inainte de aparitia legii medierii. Si nu a fost usor. Si nici acum nu este. Inca luptam cu stereotipe, orgolii si atitudini rigide.

Ideea de solutionare a unui litigiu sau a unui conflict nedevenit litigios pe cale amiabila, cu ajutorul unui specialist, mediatorul, cistiga tot mai mult teren si aderenti. Procedura medierii este preferata de parti, oameni si institutii pe care complexitatea relatiilor sociale si economice ii plaseaza la un moment dat in situatii conflictuale diverse, specifice raporturilor de dreptul familiei, dreptul muncii, civil, comercial sau penal.

Cu respectarea principiilor fundamentale ale procedurii de mediere, axate pe conceptele de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, prin mediere au fost solutionate numeroase tipuri de conflicte. Pe parcursul activitatii, mediatorii nu au putut trece cu vederea cazul prietenilor X si Y care au ajuns in situatie de conflict.

La data de 24.10.2007 in jurul orei 22 X a patruns in casa cetateanului Y din localitatea N de unde a sustras bunuri si a pricinuit o paguba materiala in suma 3450 lei. Dupa interventia mediatorului cu fiecare din parti s-a ajuns la o intelege din partea lor si a fost acceptat semnarea acordului de impacare.

Experienta ne demonstreaza ca partile aflate in conflict se indreapta cu incredere spre procedura solutionarii amiabile a acestuia, constientizind beneficiile conferite prin economia de timp, de stres emotional, de cheltuieli chiar, spre deosebire de procedura judiciara clasica, bucurindu-se atunci cind, cu asistenta specialistului ajung la decizii consensuale convenabile, la solutii proprii acceptate de fiecare parte disputanta.

Mecanisme ca supletea si flexibilitatea, autonomia partilor si lipsa oricarei constringeri, functioneaza si sunt asigurate in mediere. Cunoasterea avantajelor solutionarii conflictelor prin mediere trebuie sa constituie una dintre preocuparile profesionistilor de a desfasura permanent programe de diseminare a informatiei la nivel local si national.

Pe masura ce lumea noastra devine mai independenta, oamenii „se lovesc” unii de altii din ce in ce mai des. Exista totusi speranta acum - de a rezolva aceste conflicte fara a ajunge la procesul de judecata. Lucrind cu mai multi oameni si participind la multiple conversatii dificile, am gasit calea de a face aceste conversatii mai putin stresante si mai mult productive. O cale de a gestiona constructiv conflictul, de a administra creativ probleme dure prin tratarea oamenilor cu rabdare.

Bolotovici Lucretia, Podgurschi Corina – mediatori, CJC Ungheni