Primii mediatori au primit atestate

La 20 februarie 2009, in cadrul unei ceremonii oficiale organizate in incinta Ministerului Justitiei, viceministrul justitiei Elena Mocanu a inminat atestatele pentru exercitarea profesiei de mediator primei promotii de 56 de mediatori.

Adresindu-se proaspetilor mediatori, viceministrul justitiei a mentionat ca medierea este o inovatie pentru justitia din Republica Moldova, care ofera numeroase perspective ce trebuie valorificate in calitate de cale alternativa celei judiciare pentru solutionarea conflictelor. Anume mediatorul, fiind o persoana terta, impartiala, echidistanta si obiectiva, aplicind tacticile si tehnicile de mediere, va depune toate eforturile pentru a obtine identificarea unei solutii reciproc acceptabile pentru partile aflate in conflict si restabilirea relatiilor lor cordiale, a specificat Elena Mocanu.

Medierea a fost instituita prin Legea nr. 134-XVI din 14 iunie 2007, care a intrat in vigoare din 1 iulie 2008, si reprezinta o modalitate alternativa de solutionare a conflictului dintre parti pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane, fiind inspirata din practica de succes a altor state, printre care Olanda, Marea Britanie, SUA, Slovenia, Polonia. Prima promotie de mediatori au urmat cursurile de instruire specializata desfasurate in octombrie 2008 la Institutul National al Justitiei si au fost atestati de Consiliul de mediere. Pentru instruirea mediatorilor, Consiliul de mediere a beneficiat de suportul substantial al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Programului comun al Comisiei Europene si Consiliului Europei pentru sporirea independentei, transparentei si eficientei justitiei.