Centrele de Justitie Comunitara din intreaga republica s-au intrunit la Chisinau

In perioada 10-12 octombrie curent, si-a desfasurat lucrarile atelierul de lucru „Modele curente de reintegrare sociala a persoanelor liberate din detentie”. Organizat de Institutul de Reforme Penale in colaborare cu Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationla SIDA si Fundatia SOROS Moldova. Teama de recidiva a ex-detinutilor provoaca stereotipuri, eticheteaza si discrimineaza aceste persoane.

Deci, ca sa actionam corect, ar trebui sa analizam cu atentie ceea ce se ascunde sub o eticheta lipita constient sau inconstient de catre institutiile statului, familie si mediul social. Aceasta si alte probleme, au fost abordate pe parcursul celor 2 zile a atelierului. Astfel, agenda de lucru din prima zi a inclus prezentarea intregii experiente a CJC-urilor din intreaga republica.

Au fost discutate problemele cu care se ciocnesc colaboratorii centrlor in timpul lucrului cu beneficiarii precum si metode de solutionare a acestora. La fel a avut loc un schim de experienta in ceea ce priveste mecanismul de colaborare a consilierilor de reintegrare sociala cu serviciile de pregatire pentru liberarea din penitenciare precum si etapele procesului de reintegrare psiho-sociala a fostilor ex-detinuti. In a doua zi au fost discutate problemele ce apar in procesul de perfectare a actelor de identitate, atributiile organelor de politie in procesul de reintegrare a persoanelor liberate din detentie si specificul angajarii in cimpul muncii a acestora.

Conceptul, misiunea si strategia Centrelor de Justitie Comunitara au fost prezentate in a treia zi a atelierului. Pe linga colaboratorii celor 12 CJC-uri din republică, la atelier au fost invitati experti in domeniu.