Reintegrarea sociala a ex-detinutilor in comunitatile din Republica Moldova

In perioada 28-30 septembrie 2006, Institutul de Reforme Penale cu sustinerea financiara a Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala si a Fundatiei Soros-Moldova a desfasurat la Chisinau un seminar cu genericul "Reintegrarea sociala a ex-detinutilor in comunitatile din Republica Moldova".

Principalele obiective ale atelierului de lucru au fost:
- Informarea participantilor privitor la situatia actuala in domeniul reintegrarii psihosociale a ex-detinutilor;
- Prezentarea specificului activitatii de reintegrare psihosociala a ex-detinutilor;
- Identificarea potentialelor persoane, pentru implicarea ulterioara in calitate de consilier de reintegrare psihosociala a ex-detinutilor, in cadrul proiectului susmentionat.

In scopul de a sensibiliza opinia publica, in Cotidianul independent „Timpul” din 11 septembrie 2006 a fost plasat un anunt, care invita specialistii in domeniul asistentei sociale si psihologiei sa participe la Atelierul de Lucru cu genericul „Reintegrarea sociala a ex-detinutilor in comunitatile din Republica Moldova”, care urma sa se desfasoare in zilele de 28-30 septembrie 2006.

Activitatea atelierului a fost structurata in câteva sectiuni: Aspecte generale privind situatia actuala in domeniul pregatirii pentru liberare si reintegrarii sociale a ex-detinutilor; Practici de lucru in domeniul reintegrarii sociale a ex-detinutilor si a altor categorii de beneficiari; Aspecte generale privind situatia actuala in domeniul pregatirii pentru liberare a detinutilor; Initierea activitatii serviciilor de reintegrare sociala a ex-detinutilor; Dezvoltarea si implementarea programelor de reintegrare sociala a ex-detinutilor in comunitatile din Republica Moldova.

La eveniment au participat asistenti sociali, psihologi, juristi, consilieri de probatiune din cadrul Institutului de Reforme Penale, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale: Centrul "Alter Ego" (Causeni), Centrul de zi si plasament temporar pentru copii si tineri orfani in perioada post-institutionala „Vatra” si Centrul de Justitie Comunitara din r-nul Ungheni.

Lucrarile atelierului au demarat cu prezentarea rezultatelor misiunii de evaluare a necesitatilor in domeniul reintegrarii sociale a ex-detinutilor in raioanele din zonele de Nord, Centru si Sud-Vest a Republicii Moldova, realizate de catre experti nationali din cadrul IRP.

In ziua a doua comunicarile au inclus activitatile Centrului "Alter Ego" (Causeni), Centrului de zi si plasament temporar pentru copii si tineri orfani in perioada post-institutionala "Vatra" si a Centrului de Justitie Comunitara din mun. Ungheni. Au fost analizate de asemenea rezultatele misiunii de evaluare a necesitatilor in domeniul pregatirii pentru liberare a detinutilor,
metodele si tehnicile de lucru in desfasurarea activitatilor de reintegrare sociala a
ex-detinutilor.

A treia zi atelierul de lucru si-a axat activitatea in grupuri de lucru pentru a stabili strategia de dezvoltare si implementare a activitatilor de reintegrare sociala a ex-detinutilor in comunitatile din Republica Moldova. Ulterior au fost evaluate si alte activitati, fiind apreciate cele mai reusite propuneri cu privire la eficientizarea procesului de reintegrare sociala a ex-detinutilor.

La finele actiunii a fost solicitata completarea unor anchete privind evaluarea posibilitatilor reale de implicare a participantilor in activitatile de reintegrare psihosociala a persoanelor liberate din locurile de detentie.