Activitatea Centrului de Justitie Comunitara Falesti

Centrul de Justitie Comunitara Falesti desfasoara activitati de probatiune pe teritoriul raionului Falesti incepind cu luna ianuarie 2007 in cadrul Institutului de Reforme Penale.

La etapa initiala au fost stabilite urmatoarele obiective de desfasurare a activitatii Centrului:

- Intocmirea referatelor de evaluare psiho-sociala;
- Acordarea asistentei psiho-sociale persoanelor care se afla in conflict cu legea;
- Acordarea asistentei pentru gasirea locurilor de munca, pentru continuarea studiilor, pentru reintoarcerea in familii, precum si pentru rezolvarea altor probleme sociale;
- Acordarea de informatii, consultanta si asistenta autoritatilor publice si persoanelor private in domeniile proprii de activitate.

Grupul tinta sunt minorii si tinerii pina la 25 de ani in conflict cu legea in perioada presententiala in vederea asigurarii unei judecari complexe a cauzelor cu privire la beneficiarii CJC Falesti.

Reprezentantii Organelor Juridice de Stat, care au apelat la CJC Falesti, au avut posibilitatea sa cunoasca unele date despre modul de viata, familie, societate, fapta comisa si atitudinea infractorului fata de infractiune si circumstantele ei, riscul de recidiva a beneficiarilor CJC Falesti, acestea fiind menite sa contribuie la justificarea aplicarii sau neaplicarii arestului preventiv, la stabilirea unei masuri de pedeapsa, in procesul judecarii cauzei si ulterior la stabilirea, efectuarea unui tratament corespunzator in vederea reeducarii si reintegrarii sociale a persoanei aflate in conflict cu legea

Un bun exemplu ar fi cazul lui I. de 23 ani. Dupa o noapte petrecuta la nunta unor rude, I. este rugat de patru prieteni minori sa-i duca cu masina la un bar. In drum spre bar a avut loc accidentul rutier, in urma caruia unul din cei patru minori decedeaza, iar I. sufera traume grave pentru sanatate. Cu toate acestea, toate capetele de acuzare au fost indrepatate impotriva soferului, el fiind unica persoana din automobil care era major si mai ales ca fost depistat alcool in singe. In urma evaluarii efectuate de catre consilierii de probatiune de la CJC Falesti s-au constatat unele amanunte favorabile pentru soarta de mai departe a tinarului, care pina la urma au ajutat la luarea deciziei finale de catre judecator si anume – o pedeapsa sub forma de termen de proba de 5 ani.

De asemenea, au fost cazuri de efectuare a anchetei sociale solicitate din partea Judecatoriei r. Falesti parvenite in urma cererilor de comisie rogatorie facute din partea judecatoriilor din Romania.

Cu scopul orientarii beneficiarilor spre reintegrare sociala, avem o sustinere din partea organizatiilor nonguvernamentale cu care colaboram, cum ar fi Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Falesti, Centrul Comunitar cu Acces la Instruire si Informatie si ONG-ul „Alianta intre generatii” din or. Falesti. Serviciile de ocupare a timpului liber propuse de aceste ONG-uri pentru adolescenti si tineri sunt:
- acces gratis la internet si la alte surse de informare;
- consultanta juridica si psihologica;
- posibilitatea de a frecventa diverse cercuri de interese: studierea limbii engleze, broderie, crosetorie, croitorie si disign vestimentar, tenis de masa, etc.;
- asistenta de orientare profesionala.

CJC Falesti in colaborare cu toate aceste institutii identificate au scopul comun sa acorde asistenta psiho-sociala si sa reintegreze social minorii si tinerii aflati in conflict cu legea si evitarea fenomenului de recidiva prinre ei.

Aceste mecanisme vin sa eficientizeze si sa oxigeneze lucrul ofiterilor de urmarire penala, procurorilor si judecatorilor.

Consilieri de probatiune CJC Falesti:
Nadejda Muruziuc, Maria Bodarev