Perspective noi in libertate - Centrul de Justitie Comunitara din Ungheni

La 12 decembrie curent, Centrul de Justiţie Comunitra (CJC) din or. Ungheni a organizat masa rotunda cu genericul: „Eficientizarea colaborarii organizatiilor nonguvernamentale in procesul de reintegrare sociala a fostilor detinuti si promovarea alternativelor la detentie”. Activitatea a fost desfasurata in colaborare cu Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al ICCO.

Masa rotunda a fost prezidata de Petru Langa - Vicepresedintele Raionului Ungheni, Ion Graur - Directorul CJC Ungheni si Anatol Ursu - Seful Oficiului de Executare. Au fost invitati sa participle liderii administratiei publice locale - primarii satelor raionului Ungheni.

In perioada ispasirii pedepsei, omul adeseori pierde relatiile sociale vechi, pierde familia, locuinta, averea sa. Deseori aceste persoane nu mai au unde sa se intoarca, intilneste greutati in gasirea unui loc de munca, in perfectarea buletinului de identitate, si altor documente. Necunoasterea modalitatilor de solutionare a acestor probleme complica procesul de reintegrare in societate.

Este important, desigur, sa se cunoasca cu adevarat unde si cui se poate de adresat, ce pasi trebuie de intreprins. Astfel unul din scopurile mesei rotunde organizate de CJC Ungheni, a fost nu numai informarea reprezentantilor institutiilor de stat referitor la intregul proces de reintegrare sociala a ex-detinutior dar si promovarea alternativelor la detentie. Cu acest scop, dupa prezentarea generala a proiectului si activitatilor desfasurate din cadrul acestuia, au fost dezvoltate o serie de discutii axate pe mediere – ca institutie a sistemului de justitie penala, promovarea si aplicarea acesteia la nivel local.

Un alt punct de reper a mesei rotunde, nu mai putin important, a fost si dezbaterile vis-à-vis de colaborarea dintre CJC si adminstratia publica locala, cu scopul eficientizarii acestui mecanism.

Exista multe situatii cu care se confrunta detinutii in libertate, insa cea mai acuta o reprezinta lipsa unui loc de munca. "Dorinta noastra este sa putem oferi acestor oameni perspective noi in libertate, astfel incat sa nu fie nevoiti sa recidiveze datorita lipsurilor si problemelor intampinate" a relatat Ion Graur - director CJC Ungheni.