Extinderea implementarii medierii in cauzele penale in r-nul Cahul

Pentru a implementa institutia medierii la nivel national este necesar ca aceasta sa fie pilotata in diverse medii. Pilotarea in mun. Chsinau ¶si or. Ungheni ne-a permis sa elaboram mecanismul si principiile de desfasurare a procesului de mediere in cauzele penale, aceasta fiind prima experienta in Republica Moldova.

O data cu extinderea aplicarii acesteia se va imbogati experienta si vor putea fi identificate noi probleme care ar putea aparea o data cu extinderea la nivel national a acestei institutii.

Pe data de 26 ianuarie, 2007 a fost organizata o masa rotunda cu genericul „Impacarea prin mediere”. Beneficiarii mesei rotunde au fost judecatori, procurori si ofiteri de urmarire penala, care din experienta celorlalte sectoare de pilotare sunt grupul tinta implicat in procesul de solicitare a medierii pentru cauzele penale.

Ca si in cazul celorlalte mese rotunde realizate in sectoarele de pilotare, subiectele discutate au fost focalizate pe delimitarea conceptuala a medierii ca si o practica a justitiei restaurative, tipuri ale medierii, cadrul legal national si international cu privire la mediere, care este procedura de solicitare a medierii, procesul de mediere, rezultatele medierii si consecintele juridice ale acestora.

Incepând cu 1 martie 2007, medierea in cauzele penale va fi pilotata si in or. Cahul, activitatea mediatorilor fiicnd desfasurata in cadrul Centrului de Justitie Comunitara din Cahul.