Grupul de lucru privind definitivarea Codului de Executare

La 21 – 23 septembrie 2003, in aceeasi componenta a avut loc a treia sedinta de consultanta a Grupului de Lucru privind definitivarea Codului de Executare al Republicii Moldova. In cadrul sedintei s-a examinat varianta finala a proiectului, care a fost transmis Parlamentului Republicii Moldova spre aprobare in a doua lectura.

Proiectul Codului de Executare reprezinta fara indoiala un progres important fata de actele normative precedente. Se includ noi normative prin extinderea drepturilor si garantiilor persoanelor condamnate si prin reglementarea unitara a tuturor aspectelor ce tin de executarea hotaririlor judecatoresti (amenda, pedeapsa cu inchisoarea, munca neremunerata in folosul comunitatii etc.).

Un fapt remarcabil il reprezinta recunoasterea documentelor si tratatelor internationale la care Republica Moldova este parte ca prioritare in fata reglementarilor interne in cazul conflictului dintre acestea.

Proiectul Codului de Executare se apropie mai mult de filozofia exprimata in actele internationale, in care inchisoarea nu are ca finalitate izolarea, ci resocializarea si reintegrarea sociala a individului. O deosebita importanta o are contactul detinutului cu lumea exterioara, prin intermediul vizitelor regulate, al convorbirilor telefonice, concediul penitenciar si multe alte masuri care vor fi considerate de catre detinuti ca recompense.


S-a convenit ca expertii internationali sa continue activitatea de consultanta. Conform planului comun, Codul de Executare a fost prezentat Comisiei Juridice pentru Numiri si Imunitati a Parlamentului Republicii Moldova in luna decembrie 2003.