Seminarul de instruire pentru asistentii sociali

In cadrul proiectului „Alternative la detentie si asistenta juridica si psihosociala pentru copii in sistemul de justitie”, realizat de catre Institutul de Reforme Penale cu sprijinul financiar al UNICEF, a fost organizat seminarul de instruire pentru asistenti sociali si psihologi. Acest seminar si-a desfasurat activitatea pe data de 26 noiembrie cu participarea asistentilor sociali si psihologi activi in domeniul protectiei copilului.

Participantii la seminar au beneficiat de instruirea si cultivarea unor abilitati teoretice si practice in ceea ce priveste acordarea asistentei psihosociale pentru minorii delincventi.

In cadrul seminarului s-au prezentat rapoarte cu urmatoarele tematici:

Conceptul de echipe mobile;
Asistenta juridica a minorilor in conflict cu legea;
Asistenta sociala a minorilor in conflict cu legea;
Asistenta psihologica a minorilor in conflict cu legea;
Rolul centrului de reabilitare sociala a copiilor „Casa Gavroche” in cazurile cu minorii delincventi;
Rolul Asociatiei „Amici di Bambini” in lucrul cu copiii aflati in situatie de risc;
Rolul Administratiei Publice Locale in protectia copilului in conflict cu legea.
in calitate de experti au fost specialisti din Republica Moldova. Experti nationali au fost Marcela Dilion (Dr. in Sociologie, Prodecanul Facultatii de Asistenta Sociala, Sociologie si Filosofe, Universitatea de Stat din Moldova), Svetlana Rijicova (Dr. in Psihologie, conferentiar, Universitatea din Balti), Svetlana Chifa (sef, Directia Municipala pentru protectia Drepturilor Copilului, mun. Chisinau), Rodica Coretchi (Director, Centrul de reabilitare sociala a copiilor „Casa Gavroche”), Monika Barborotto (Director, Asociatia „Amici di Bambini”).

in cadrul seminarului au fost purtate discutii privind delimitarea clara dintre rolul si functia fiecarui membru al echipei multidisciplinare (avocat, psiholog, asistent social) care urmeaza sa se deplaseze la Izolatoarele de Detentie Preventiva unde sunt plasati minori din Republica Moldova.

Fiecare specialist si-a construit planul de activitate pe care il va implementa in lucrul cu minori concreti din Izolatoarele de Detentie Preventiva din Moldova (Chisinau, Balti, Cahul, Rezina) incepând cu data de 17.12.2003 pentru acordarea asistentei juridice si psihosociale minorilor in conflict cu legea.