A fost examinata situatia detinutilor din Izolatorul nr.3 din capitala

Recent, Parlamentul in cadrul unei sedinte secrete, a adoptat o hotarire privind rezultatele controlului efectuat asupra situatiei persoanelor aflate in stare de arest in Izolatorul de arrest preventive nr.13, ale caror dosare se afla pe rol in instantele judecatoresti, transmite e-journal ADEPT "Guvernare si democratie in Moldova".

Comisia parlamentara speciala care a efectuat controlul respectiv a constatat cazuri de incalcare a legislatiei in vigoare si de violare a drepturilor si libertatilor omului. Deputatii au stabilit ca situatia creata este determinata in majoritatea cazurilor "de nerespectarea de catre instantele judecatoresti a legislatiei in vigoare privind examinarea in termene rezonabile a cauzelor penale", precum si de "lipsa unui control riguros din partea instantelor si autoritatilor competente".

In hotarirea Parlamentului se mai constata, ca activitatea Ministerului Justitiei in domeniul asigurarii conditiilor de detentie "nu corespunde cerintelor legislatiei in vigoare", iar Consiliului Superior al Magistraturii i se solicita "efectuarea unor controale asupra examinarii dosarelor prevenitilor tinuti in stare de arest in aceasta institutie penitenciara".

Reamintim, ca la 14 octombrie 2005 Parlamentul a constituit o comisie speciala care sa examineze situatia detinutilor din Izolatorul de urmarire penala nr. 3 din municipiul Chisinau si sa prezinte deputatilor raportul respectiv. Din comisie fac parte cinci deputati-comunisti, doi deputati ai Aliantei "Moldova Noastra" si cite unul din partea Partidului Popular Crestin Democrat si Partidului Democrat.

Initiativa formarii comisiei apartine fractiunii AMN, care sustinea ca in izolatorul nr.3 detinutii asteapta ani in sir ca judecata sa pronunte sentinta in cazul lor, iar instantele de multe ori tergiverseaza nemotivat adoptarea deciziilor si cetatenii sint privati abuziv de libertate.

Autorii initiativei au invocat si exemple concrete: o persoana care pentru infractiunea comisa urma sa fie pedepsita cu doi ani de inchisoare se afla in izolator din anul 2001, iar instanta de judecata inca nu a decis in privinta dosarului. Deputatii AMN au declarat, ca in present circa 1200 de cetateni isi asteapta sentinta in izolator, unii chiar mai multi ani.

Initial, deputatii-comunisti s-au opus crearii comisiei, considerind ca situatia detinutilor ar putea fi studiata de Comisia parlamentara pentru ordine publica si securitate nationala. Totusi, ei s-au lasat convinsi de argumentele opozitiei si au votat pentru constituirea acestei comisii.