Află de ce ai nevoie pentru a avea un program de instruire clinică de succesInstruirea clinică in sistemul de pregătire al viitorilor juriști a apărut pentru prima dată la începutul secolului XX si a devenit larg răspândită până la începutul anilor 1960 – 1970 in Statele Unite ale Americii si apoi in țări precum Canada, Australia, Marea Britanie, India si câteva țări din sudul si estul Africii. In unele țări din Europa, Asia si Africa, instruirea clinică a apărut după anul 1990. La moment există o tendință globală privind instruirea clinică, fiind confirmat succesul acestei metodologii juridice educaționale, care oferă studentului posibilitatea să dobândească abilități practice, prestând in același timp servicii comunității.
Capacitatea instituțiilor de învățământ superioare cu profil juridic de a desfășura un program de instruire clinicăOricare student la drept va spune ca este dorit de activitate practică, fiind deja plictisit de orele teoretice. O astfel de activitate care să-i permită să interacționeze cu o persoană reală, să identifice soluția juridică la o problemă a acestuia, inclusiv să participe într-un proces juridic simulat. Ei uite că, soluția este activitatea studentului in clinica juridică universitară, iar pentru ca să aibă parte de această experiență, ne-am propus să promovăm idea instruirii clinice în sistemul de pregătire a viitorilor jurişti şi, în special, readucerea subiectului pe agenda factorilor de decizie în domeniu.
Atelier de instruire a 20 de ofițeri de urmărire penală privind investigarea cazurilor cu implicarea copiilor în conflict cu legea
Care sunt bunele practici aplicate în cadrul investigării cauzelor cu implicarea copiilor în conflict cu legea? Ce problemele sunt frecvent întâlnite în activitatea de investigare și care sunt modalitățile de înlăturare a obstacolelor în această activitate atunci când bănuit sau învinuit este un minor? 20 de ofițeri de urmărire penală din 15 raioane și din mun. Chișinău au fost abilitați în acest sens în cadrul atelierului de instruire cu tematica ,,Activitatea ofițerilor de urmărire penală privind investigarea cazurilor cu implicarea copiilor în conflict cu legea şi a celor sub vârsta răspunderii penale” desfășurat în perioada 19-20 februarie 2019.
Cuvânt de Salut din partea directorului IRP, Igor Dolea
Dragi prieteni,
Am plăcerea să Vă salut în legătură cu revenirea mea în echipa Institutului de Reforme Penale.
4 clinici juridice din țară reunite pentru a pune in discuție instruirea clinică in sistemul de pregătire al viitorilor juriștiLa data de 17-18 ianuarie 2019 reprezentanții a 4 clinici juridice din cadrul instituțiilor de învățământ superioare cu profil juridic au participat la un Atelier de lucru cu genericul „Promovarea instruirii clinice in sistemul de pregătire al viitorilor juriști”, avându-i ca formatori pe Victor Zaharia, conferențiar universitar si Ion Căpățină, lector universitar.
Buletin informativ pentru luna decembrie în cadrul proiectului „Asigurarea unei intervenții prompte în cazul copiilor în conflict cu legea prin măsuri de prevenire și colaborare intersectorială în 5 raioane ale țării”În luna iulie 2018, IRP în parteneriat cu UNICEF Moldova a dat start unui proiect axat și elaborat pe segmentul delincvenței juvenile. În cadrul acestui proiect au fost realizate un șir de activități printre care și elaborarea unui buletin informativ, cu rezultatele activităților realizate lunar în cadrul proiectului „Asigurarea unei intervenții prompte în cazul copiilor în conflict cu legea prin măsuri de prevenire și colaborare intersectorială în 5 raioane ale țării”.
Noi abordări în cercetarea eficientă a infracțiunilorProcuratura Generală împreună cu Ministerul Justiției și cu suportul fundației Germane pentru Cooperarea Juridică Internațională (IRZ) au organizat o conferință internațională cu genericul „Noi abordări în cercetarea eficientă a infracțiunilor. Probleme, standarde internaționale și soluții”, care a întrunit experți din Estonia, Germania, Azerbaidjan și România, pentru a pune în discuție schimbările care necesită a fi făcute pentru îmbunătățirea normelor procesual-penale. La acest eveniment au mai participat procurori, judecători, profesori universitari și practicieni în domeniul penal.
Totalurile lecțiilor în școli pe segmentul prevenirii delincvenței juvenile în raioanele Sîngerei, Călărași, Ialoveni, Cahul, Comrat
În perioada octombrie-noiembrie 2018, în mai multe școli din raionale Sîngerei, Călărași, Ialoveni, Cahul, Comrat au fost desfășurate lecții cu elevii claselor a V-a și a VI-a, de către ofițerii de poliție în scopul prevenirii delincvenței juvenile.
Buletin informativ pentru luna noiembrie în cadrul proiectului „Asigurarea unei intervenții prompte în cazul copiilor în conflict cu legea prin măsuri de prevenire și colaborare intersectorială în 5 raioane ale țării”
În buletinul informativ din luna aceasta, elaborat și distribuit în cadrul proiectului „Asigurarea unei intervenții prompte în cazul copiilor în conflict cu legea prin măsuri de prevenire și colaborare intersectorială în 5 raioane ale țării”, V-am pregătit un rezumat al activităților din această lună.
Activitatea ofițerilor de urmărire penală privind investigarea cazurilor cu implicarea copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale
Cu scopul consolidării abilităților a 20 de ofițeri de urmărire penală privind investigarea cauzelor cu implicarea minorilor, în perioada 3-4 decembie 2018, Institutul de Reforme Penale a organizat un atelier de instruire cu genericul “Activitatea ofițerilor de urmărire penală privind investigarea cazurilor cu implicarea copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale”.