Activitati de instruire in domeniul justitiei juvenile pentru colaboratorii organelor de drept in anul 2005

In anul 2005 activitatile de instruire ale colaboratorilor organelor de drept organizate in cadrul proiectului „Acordarea asistentei juridice si psiho-sociale pentru copii in sistemul de justitie penala”, implementat cu suportul financiar al UNICEF Moldova continua prin realizarea unui ciclu de instruire pentru toate categoriile de lucratori ai autoritatilor de drept.

La 21 – 22 ianuarie 2005 a demarat seminarul pentru colaboratorii MAI si ai Procuraturii sub acelasi generic.
In cadrul evenimentului au fost antrenati politisti si procurori din mun. Chisinau, Ialoveni, Briceni, Calarasi, Cimislia, Leova, Anenii Noi, Nisporeni, Causeni si Criuleni (sefii izolatoarelor de detentie provizorie din raioanele mentionate, ofiteri de urmarire penala din sectiile de urmarire penala ale comisariatelor de politie raionale, precum si procurorii responsabili pe supravegherea asupra respectarii legislatiei in izolatoarele de detentie provizorie unde se detin minori).
In calitate de experti au fost invitati specialisti nationali, reprezentanti atit ai sistemului judecatoresc, ai Procuraturii, ai organelor afacerilor interne, cit si reprezentanti ai mediului academic:
• Xenofon Ulianovschi – Judecator, Judecatoria Militara a Republicii Moldova, expert IRP
• Oleg Moruz – Procuror, Seful Directiei Control al Urmaririi Penale, Procuratura Generala a Republicii Moldova
• Eugen Rusu – Procuror, Seful Sectiei Protectia Drepturilor si Intereselor Constitutionale si Combaterea Traficului de Fiinte Umane, Procuratura Generala a Republicii Moldova, membru al Grupului de Lucru IRP-UNICEF in domeniul justitiei juvenile
• Eduard Harunjen – Procuror, Seful Sectiei, Directia Control al Urmaririi Penale, Procuratura Generala a Republicii Moldova
• Iurie Vacari – Procuror, Seful Sectiei Control al Respectarii Legilor la Executarea Pedepselor, Procuratura Generala a Republicii Moldova
• Valeriu Macari - Seful Sectiei Institutii Speciale a Directiei Securitate Publica a Departamentului Ordine Publica a Ministerului Afacerilor Interne, membru al Grupului de Lucru IRP-UNICEF in domeniul justitiei juvenile
• Vladimir Grosu – Doctor in drept, Prodecan al Facultatii de Drept, USM, expert IRP
• Igor Ciobanu – Doctor in drept, Conferentiar universitar, Catedra Drept Penal si Criminologie, Facultatea de Drept, USM, expert IRP
• Nicoletta Canter – Asistent universitar, Universitatea „A. Russo” mun. Balti, expert IRP
• Svetlana Rijicova – Doctor in psihologie, Conferentiar universitar, Universitatea „A. Russo” mun. Balti, expert IRP.

Instruirea a fost constituita conceptual din doua parti: aspecte de ordin juridic si aspecte de ordin psiho-social, fiind acordata informatie relevanta privind standardele internationale in domeniul justitie juvenile, prevederile legislatiei nationale in domeniul dat, promovarea si aplicarea alternativelor la pedepsele privative de libertate (probatiunea, munca neremunerata in folosul comunitatii, medierea), aspecte criminologice privind starea, structura si dinamica criminalitatii minorilor, particularitatile psiho-sociale ale minorilor in conflict cu legea s.a. aspecte importante.

A fost prezentata experienta nationala in domeniul implementarii pedepsei cu munca neremunerata in beneficiul comunitatii si eventuale obstacole ce apar in procesul de aplicare si executare a muncii comunitare.

Un aspect important l-a constituit analiza institutiei medierii in procesul penal autohton, care se poate realiza efectiv in cadrul fazei de urmarire penala si din acest punct de vedere persoana cheie este ofiterul de urmarire penala.

O concluzie de valoare in acest sens tine de aplicarea impacarii partilor in toate cazurile posibile, indeosebi in cele care implica inculpati minori, precum si largirea sferei de infractiuni pentru care incetarea procesului penal poate sa aiba loc prin medierea in cazul infractiunilor grave comise de minori.

Fiind relevata importanta ofiterilor de urmarire penala si a procurorilor la faza de urmarire penala s-a ajuns la concluzia, ca este necesara largirea spectrului de infractiuni pentru care s-ar putea solicita aplicarea pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii, pentru a se realiza principiul fundamental al justitiei juvenile – evitarea izolarii minorului de societate prin privarea de libertate.

In cadrul seminarului de instruire pentru angajatii MAI si ai Procuraturii a fost prezentata activitatea echipelor mobile ale IRP, constituite dintr-un avocat, asistent social si un psiholog, ce acorda asistenta tinerilor din locurile de detentie, totodata facandu-se referinta si la realizarile nationale in domeniul reformarii sistemului de justitie juvenila.

Participanti la seminar au formulat recomandari privind respectarea drepturilor procesuale ale minorului in conflict cu legea, care se refera la termenul retinerii unui tinar sub 18 ani. Potrivit participantilor, acest termen trebuie sa fie stabilit in functie de gradul de pericol social al faptei. In ceea ce tine de participarea si statutul pedagogului in proces penal s-a formulat propunerea ca acesta trebuie sa fie independent de organul de urmarire penala, adica sa nu fie angajat al acestuia, sa fie calificat si sa posede calitatile morale corespunzatoare.