Informații generale despre Republica Moldova. Evoluţia istorică al sistemului de probațiune

Situatia politica si demografica.

Republica Moldova este un stat situat in estul Europei si are trasaturi caracteristice comune cu alte state din Europa Centrala si de Est, pastrindu-si totusi caracterul ssu unic. Desi ea este o regiune istorica a Romaniei, timp indelungat s-a aflat sub ocuptia ruseasca, in perioada 1812-1918, iar intre 1940-1991 a fost ocupata de URSS.

Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, din 1991 Republica Moldova s-a proclamat stat independent si suveran (cu forma republicana de guvernare, avind Parlament, Presedinte, Guvern, putere judecatoreasca si Curte Constitutionala), devenind membru al ONU. Incepind cu acel moment, a fost lansat un spectru de reforme menite sa demoleze vechiul sistem sovietic si sa construiasca unul nou bazat pe suprematia legii. O atentie deosebita se acorda realizarilor din domeniul standardelor globalizate ale drepturilor omului. In rezultat, in 1997 Republica Moldova a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Republica Moldova este o tara relativ mica cu o suprafata de 33,700 km, cu o populatie de aproape 4,5 milioane locuitori. Ea este situata intre Romania, (un stat care recent a obtinut calitatea de membru al UE) si Ucraina (acum stat independent din Europa de Est). Moldova are o populatie preponderent de nationalitate moldoveneasca/romina (64,5%), cu 13,8% ucraineni, 13% rusi si 8,7% reprezentanti de alta nationalitate (gagauzi, evrei, bulgari etc.).

Sub aspect administrativ, Moldova este impartita in treizeci si doua de raioane, pe linga municipalitatile Chisinau si Balti si unitatea teritoriala autonoma Gagauzia. Aceste autoritati publice locale sunt denumite in mod colectiv unitati teritorial-administrative. Republica Moldova mai are un teritoriu in stinga Nistrului (Transnistria), locuit in majoritate de moldoveni (42%), si in proportii relativ egale de rusi si ucraineni. In 1990, odata cu izbucnirea conflictului din Transnistria, autoritatile de la Chisinau (capitala Republicii Moldova) au pierdut controlul acestei regiuni, care si-a autoproclamat independenta sub numele de Republica Moldoveneasca Nistreana.

Evoluţia istorică al sistemului de probațiune.doc [940,5 Kb] (descarcari: 2)