Activitati de informare in domeniul muncii neremunerate in beneficiul comunitatii

a. Atelierul de lucru “Pilotarea muncii neremunerate in folosul comunitatii in privinta minorilor”.

In perioada 13-14 ianuarie 2004, in incinta salii de conferinte a Cancelariei de Stat a avut loc Atelierul de lucru „Pilotarea muncii neremunerate in beneficiul comunitatii in privinta minorilor”, activitate din cadrul Proiectului “Alternative la Detentie si Asistenta Juridica pentru Copiii din Sistemul de Justitie”. Acest proiect se realizeaza cu suportul financiar al Reprezentantei UNICEF in Republica Moldova.

Atelierul de lucru a avut drept scop examinarea modalitatii de aplicare a pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii fata de minori, stabilirea modelului de interactiune intre structurile implicate in executarea acesteia, componentele din dosarul personal al minorului condamnat.

La atelier au participat reprezentanti ai diferitelor institutii de stat din sect. Centru al or. Chisinau (Judecatorie, Procuratura, Pretura, Serviciul de executare, Politia, DMPDC) si reprezentantii unor organizatii neguvernamentale (“Salvati Copiii”, Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului) care eventual vor fi implicati in procesul de pilotare.

Au fost invitati experti internationali: Aija Lilienfelde – Serviciul Municipal de Politie, Riga – Letonia si Larisa Mihaloiu – seful Serviciului de Reintegrare Sociala si Supraveghere de pe linga Tribunalul Dimbovita, Rominia. Doi experti nationali: Ion Dron, Directorul Centrului de Creatie Legislativa (Ex-vicepresedintele Judecatoriei sect. Centru, mun. Chisinau) si Ion Golubtov, Directorul Departamentului de Executare a Deciziilor Judiciare (Ministerul Justitiei) au prezentat rapoarte cu privire la aplicarea expirientiala a muncii comunitare.

Participantii au lucrat in grupuri mici asupra etapelor de aplicare si executare a pedepsei. De asemenea, in cadrul seminarului a fost abordata tema riscurilor ce pot aparea in procesul de executare a pedepsei cu munca comunitara, prevenirea si solutionarea acestora.

Astfel, recomandarile atelierului au fost:
• a organiza seminare cu toate institutiile care vor fi implicate in implementarea pedepsei cu MBC dupa pronuntarea sentintelor judecatoresti si a efectua o instruire continua, cu implicarea si altor experti nationali si internationali;
• a implica cit mai multi reprezentanti ai APL, care au in evidenta toate institutiile cu menire socio-culturala din sectorul din care fac parte si ar putea oferi locuri de munca concrete;
• a informa comunitatea juridica si publicul larg despre esenta si mecanismul pedepsei;
• a elabora si publica materiale informative etc.

b. Organizarea meselor rotunde privind aplicarea si executarea muncii neremunerate in folosul comunitatii:


1. Sectorul Centru al municipiului Chisinau: Masa rotunda „Aplicarea si executarea muncii neremunerate in folosul comunitatii in sect. Centru al mun. Chisinau” a avut loc pe data de 30 ianuarie 2004, avind drept scop de a stabili un plan de actiuni la nivel de sector in ceea ce priveste aplicarea si executarea muncii comunitare si stabilirea unei retele intre institutiile ce vor fi implicate direct in aplicarea si executarea reusita a pedepsei cu munca neremunerata in beneficiul comunitatii. In acest sens, au fost invitati atit colaboratori ai organelor de ocrotire a normelor de drept, cit si directorii institutiilor ce vor oferi nemijlocit locuri de prestare a muncii.

Tinind cont de specificul acestei activitati, si anume de a oferi o informatie foarte utila si practica pentru participanti, Ion Dron, Vicepresedintele Judecatoriei sectorului Centru, a prezentat un raport despre cadrul legal si specificul aplicarii pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii, abordind si unele lacune ale legislatiei. Vladimir Popa, Seful Directiei de executare a sentintelor penale, Departamentul de Executare, Ministerul Justitiei, a relatat despre rolul executorului in executarea eficienta a acestei pedepse, iar Vladimir Birta, Jurist, Pretura sect. Centru al mun. Chisinau a raportat despre posibilitatile APL-ului in ceea ce priveste executarea eficienta a muncii comunitare si responsabilitatile supraveghetorului de la locul de munca.

La aceasta masa rotunda au fost prezentate un sir de recomandari, printre care:
- In cazul minorilor atributiile organelor afacerilor interne sa fie preluate de catre serviciul de executare si anume Departamentul de executare a deciziilor judecatoresti, din considerente ce tin atit de psihologia minorilor cit si de aspectele practice.

- Este necesara pregatirea personalului institutiilor unde condamnatii vor ispasi pedeapsa cu munca neremunerata in folosul comunitatii.

In urma prezentarilor a fost posibila elaborarea unei scheme ce reprezinta reteaua si relatiile dintre institutiile ce sunt implicate direct in aplicarea si executarea pedepsei alternative detentiei.

La finele lucrarilor a fost discutata necesitatea crearii comitetului local ce are drept scop sa solutioneze la timp si rapid problemele ce ar putea aparea pe parcursul executarii muncii ne-remunerate in folosul comunitatii.

In concluzie putem spune ca participantii au luat cunostinta de problemele ce pot aparea, au elaborat solutii strategice si, ceea ce este foarte important, au avut posibilitatea de a stabili contacte in vederea unei colaborari fructuoase pentru a realiza aplicarea si executarea muncii ne-remunerate in beneficiul comunitatii.

2. Orasul Nisporeni

Masa rotunda privind aplicarea si executarea muncii neremunerate in folosul comunitatii in orasul Nisporeni a fost organizata in colaborare cu Judecatoria orasului Nisporeni la data de 11 februarie 2004.

Participantii au beneficiat de informarea privind cadrul legal, specificul activitatii executorilor judecatoresti, rolul administratiei publice locale. Rapoartele au fost prezentate de catre Ion Dron, Ion Golubtov Directorul Departamentului de executare a deciziilor judecatoresti. Raportul in cea ce priveste posibilitatile si perspectivele aplicarii muncii ne-remunerate in folosul comunitatii in Nisporeni a fost prezentat de catre Grigore Siscanu, Presedintele Judecatoriei raionului Nisporeni.

La masa rotunda au participat Vladimir Cibotaru, Comisarul Raionului Nisporeni, Leonid Mura, Procurorul Raionului Nisporeni, Ecaterina Tigulea, Sefa Directiei de Asistenta Sociala si altii. Prezenta Gheorghe Cibotaru Presedintele Consiliului Raional Nisporeni si Victor Rusu Primarului orasului Nisporeni a marcat interesul deosebit al administratiei publice locale fata de aceasta pedeapsa.

In timpul desfasurarii lucrarilor mesei rotunde au fost abordate problemele specifice raionului Nisporeni. Toate institutiile reprezentate si-au manifestat disponibilitatea si dorinta pentru aplicarea si executarea muncii neremunerate in folosul comunitatii.

Ca recomandari, au fost propuse:
- crearea unui comitet local care ar facilita procesul de functionare a mecanismului de implementare a muncii comunitare. Initiativa data a fost insotita de propuneri concrete ce trebuie sa fie implementate, ca, de exemplu, cine sa fie membrii comitetului, care sa fie forma de organizare, numarul de intruniri etc.;

- desfasurarea unei adunari cu toti primarii satelor/comunelor raionului Nisporeni, pentru a-i informa despre esenta, scopul si mecanismul executarii muncii comunitare. Aceasta propunere a avut drept temei faptul ca persoana sanctionata cu munca comunitara poate fi originara din orice localitate a raionului Nisporeni si urmeaza sa-si ispaseasca pedeapsa la locul de trai;

- implicarea serviciului de asistenta sociala tinind cont de importanta si utilitatea sociala, cit si oferirea unei responsabilitati la nivel raional pentru desemnarea locurilor unde poate sa fie ispasita pedeapsa cu munca comunitara;

- de a se lua in considerare, in timpul executarii pedepsei, zilele de sarbatori si odihna;

- sa se atraga o deosebita atentie starii de sanatate a infractorului;

- este necesar ca lista cu locurile de munca sa fie prezentata din timp serviciului de executare a hotaririlor judecatoresti;

- pentru prima etapa de a aplica munca in beneficiul comunitatii doar fata de adulti;

- sa se evite ispasirea pedepsei in acelasi timp si in acelasi loc a mai multor condamnati.

In concluzie se poate mentiona ca participantii la masa rotunda desfasurata in Nisporeni s-au manifestat foarte deschisi pentru colaborare, flexibili si disponibili pentru a aplica munca neremunerata in folosul comunitatii.

3. Orasul Ungheni

A treia masa rotunda din cadrul programului de informare si pregatire pentru aplicarea si executarea muncii neremunerate in folosul comunitatii in Republica Moldova a fost si cea organizata, cu acest generic, pe data de 3 martie anul curent in orasul Ungheni.

La masa rotunda au participat: Nicolae Gaviuc – presedintele raionului Ungheni, Vitalie Vrabie – primarul orasului Ungheni, Vasile Minascurta – presedinte interimar al Judecatoriei raionului Ungheni, Ion Procopciuc – procurorul raionului Ungheni, Mihai Dereneu – comisarul raionului Ungheni, Anatol Ursu – seful Serviciului de executare a raionului Ungheni, cit si colaboratori ai institutiilor mentionate mai sus.

Masa rotunda a avut un caracter interactiv, fiind bazata pe principiul utilitatii practice a informatiilor oferite. Au prezentat rapoarte: Ion Golubtov – Directorul Departamentului de Executare a Deciziilor Judiciare, Vladimir Birta - Juristul preturii sect. Centru al mun. Chisinau si Vasile Schiopu – judecator, Judecatoria raionului Ungheni.

S-au adus in discutii un sir de riscuri cu care s-ar putea infrunta institutiile implicate in aplicarea si executarea muncii neremunerate, cum ar fi, de exemplu, lipsa cadrelor in mediul rural. In acelasi timp s-au cautat si solutii.

Este important ca s-a atins problema diferentei dintre posibilitatile reale ale administratiei publice locale din orasul Ungheni si localitatile rurale. In orasul Ungheni sunt un sir de obiecte cu destinatie sociala unde condamnatii ar putea executa pedeapsa.

Acestea sunt: Regia de amenajare si creare a spatiilor verzi, Regia municipala Apa-canal, Asociatiile de locatari s.a. Daca in municipiu sunt mai multe intreprinderi municipale, care au personalul respectiv si care poate fi antrenat in aceasta activitate, apoi in primariile satesti ele lipsesc, personalul primariilor fiind foarte mic.

Acest fapt va face dificil gasirea si numirea persoanei responsabile de aceasta activitate. Din acest considerent primarii vor avea nevoie de un ajutor substantial din partea sefilor posturilor de politie pentru controlul asupra executarii pedepsei de catre condamnati pe teritoriul dat.

S-a pus in discutie problema instruirii metodice a persoanelor care vor supraveghea la locul de prestare a muncii condamnatului si instruirea primarilor cu invitarea unor experti nationali.

A fost mentionata necesitatea individualizarii pedepsei, ceea ce inseamna ca la aplicarea pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii sa se tina cont de particularitatile personalitatii, starii sanatatii, motivatiei etc. ale infractorilor in a executa pedeapsa mentionata mai sus.

Discutiile cu privire la crearea comitetului local a fost pusa pe agenda mesei rotunde, scopul acestuia fiind indreptat spre stabilirea unei politici de aplicare si executare a pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii.

Bazele acestui comitet au fost puse de crearea consiliului coordonator pentru asigurarea ordinii de drept din cadrul Consiliului Raional, care ii are ca membri pe reprezentantii organelor de drept din raionul Ungheni. Totusi s-a mentionat ca acest comitet local trebuie sa fie independent de orice structura de stat si sa fie flexibil in ceea ce priveste numarul de intruniri, iar singura problema pusa in discutie sa fie aplicarea si executarea muncii neremunerate in folosul comunitatii.

Interesul aratat din partea factorilor cheie si cointeresarea acestora de a contribui la implementarea muncii neremunerate in folosul comunitatii este un factor important, care ar

asigura aplicarea si executarea cu succes a acestei pedepse in raionul Ungheni. S-a reusit stabilirea unor relatii de colaborare intre reprezentantii organelor de drept si cei ai administratiei publice locale.

c. Masa rotunda „Sensibilizarea comunitatii juridice in ceea ce priveste probatiunea presententiala si munca neremunerata in folosul comunitatii fata de minori”

In legatura cu lipsa sentintelor cu munca in beneficiul comunitatii, pe data de 7 mai 2004 a fost organizata, de catre Reprezentanta UNICEF in Republica Moldova, o masa rotunda in sect. Centru al Municipiului Chisinau. Aceasta activitate a avut drept scop informarea, sensibilizarea si motivarea colaboratorilor organelor de ocrotire a normelor de drept sa aplice pedeapsa cu munca in beneficiul comunitatii si cererea rapoartelor presententiale.

La masa rotunda au participat judecatori, procurori, executori judiciari, reprezentanti ai administratiei publice locale, de asemenea au fost prezenti si membrii comitetului local creat de Institutul de Reforme Penale pentru implementarea eficienta a pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii in sect. Centru.

In cadrul Mesei rotunde au fost prezentate informatii de catre Valeria Sterbet, Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Igor Dolea, Directorul Institutului de Reforme Penale, Radu Danii, Asistent de proiecte Reprezentanta UNICEF in Republica Moldova, Igor Serbinov, Seful Sectiei Penale a Procuraturii Generale, Raisa Botezatu, judecator al Curtii Supreme de Justitie etc.

Una din temele de baza abordate a fost necesitatea aplicarii pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii (MNFC), in mod nemijlocit fata de minori, in cazul in care mecanismul de implementare a acestei pedepse a fost deja definit si necesita de a fi aplicat. Pentru stimularea judecatorilor de a aplica munca neremunerata in folosul comunitatii reprezentantii APL au prezentat eventualele locuri unde minorii isi vor ispasi pedeapsa cu MNFC.

Alt subiect abordat a fost necesitatea individualizarii pedepselor aplicate minorilor, prin cunoasterea cauzelor si a conditiilor in care s-a savirsit infractiunea. Aceasta informatie poate fi obtinuta prin cererea anchetelor sociale conform art. 375 (7) Codul de Procedura Penala.

Avind in vedere faptul ca in prezent nu exista un serviciu de reintegrare si socializare specializate in justitia penala, s-a explicat importanta apelarii la serviciile din cadrul proiectului de pilotare a probatiunii presententiale in privinta minorilor, derulat de Institutul de Reforme Penale in colaborare cu Directia de Protectie a Drepturilor Copilului. De asemenea, s-a discutat despre importanta colaborarii cu Departamentul de Executare a Hotaririlor Judecatoresti.

Administratia Publica Locala s-a aratat ca fiind foarte interesata de implementarea acestor inovatii in cadrul justitiei juvenile si a exprimat dorinta de a colabora pe viitor pentru a imbunatati situatia copiilor aflati in conflict cu legea.

Activitati de informare in domeniul muncii neremunerate in beneficiul comunitatii.pdf