Buletin informativ nr.2: „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”
În perioada octombrie - decembrie 2020, Institutul de Reforme Penale a sesizat primele practici pozitive ale Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție, constituite în septembrie curent, în raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia și mun. Comrat. Totodată, a realizat o serie de acțiuni menite să consolideze eficiența și accesul la justiție în Moldova. În luna noiembrie, a avut loc câte o ședință de lucru a fiecărei dintre cele 4 Platforme de Dialog pentru Accesul la Justiție. Prin urmare, fiecare dintre ele și-a identificat provocările, practicile și soluțiile privind accesul la justiție în perioada pandemică. Acestea au fost expuse și în cadrul mesei rotunde de totalizare, desfășurată la 22 decembrie 2020. Mai multe detalii despre aceste activități veți afla din acest buletin informativ.
Justiția pentru copii: IRP și UNICEF lansează studiul „Mecanismul interinstituțional de lucru cu copiii în conflict cu legea și copiii sub vârsta răspunderii penale. Noi abordări la nivel local în regiunile Bălți, Orhei, Ungheni, Căușeni și Leova”
Institutul de Reforme Penale cu suportul UNICEF în Republica Moldova a elaborat studiul „Mecanismul interinstituțional de lucru cu copiii în conflict cu legea și copiii sub vârsta răspunderii penale. Noi abordări la nivel local în regiunile Bălți, Orhei, Ungheni, Căușeni și Leova”. Studiul are drept obiectiv evaluarea rezultatelor, provocărilor și lecțiilor învățate a mecanismelor interinstituționale de lucru cu copiii în conflict cu legea și copiii sub vârsta răspunderii penale în 5 regiuni ale țării.
Institutul de Reforme Penale vă urează SĂRBĂTORI FERICITE!

Fie ca sărbătorile de iarnă să vă redea spiritul Crăciunului prin speranță, emoția Noului An prin bucurie și cele mai frumoase gânduri alături de cei dragi!
Răspunsul Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție la necesitățile și provocările femeilor și bărbaților în procesul de accesare a justiției în contextul restricţiilor aferente COVID-19

Limitarea accesului la justiţie a persoanelor din grupurile vulnerabile și marginalizate; creşterea numărului cazurilor de violenţă în familie; neîndeplinirea obligaţiilor părinteşti sau majorarea numărului de cereri de ajutor social sunt doar câteva dintre cele mai frecvente provocări cu care s-au confruntat raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat în perioada pandemiei COVID-19. Acestea au fost expuse ieri, 22 decembrie 2020, în cadrul unei mese rotunde, de către reprezentanții celor patru Platforme de Dialog pentru Accesul la Justiție.
În premieră pentru Republica Moldova, 20 de mediatori au beneficiat de un curs specializat de instruire continuă privind medierea în cauze penale

Circa 20 de mediatori atestați din Republica Moldova au beneficiat în perioada 17-18 decembrie 2020 de un curs specializat de instruire privind medierea în cauzele penale.
Primele practici pozitive ale Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Criuleni în vederea eficienței și accesului la justiție a femeilor și bărbaților din regiune, în colaborare cu ziarul local Est-Curier Începând cu luna noiembrie 2020, în ziarul Est-Curier vor fi publicate un șir de articole, ce reflectă informații privind cele mai importante probleme, dar și practici, soluții pozitive în domeniul accesului la justiție identificate de instituțiile locale din domeniul justiției și domeniile conexe. Decizia a fost luată la ședința din noiembrie 2020 a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Criuleni, susținută de către ziarul local Est-Curier (acoperire teritorială - raioanele Criuleni și Dubăsari). În acest mod, membrii și membrele Platforme, prin rotație, vor scrie câte un articol care va fi publicat în ziarul local Est-Curier.
Aspectele ce țin de îmbunătățierea medierii penale în Republica Moldova au fost discutate în cadrul unei mese rotunde cu implicarea reprezentanților instituțiilor naționale din domeniul justiției.În cadrul mesei rotunde online organizate de Institutul de Reforme Penale (IRP) în parteneriat cu Consiliul de Mediere au fost discutate mecanismele de interacțiune și referire între reprezentanții diferitor instituții din domeniul justiției penale și mediatori specializați în dosare penale. Evenimentul din data de 24 noiembrie 2020 a întrunit peste 25 de participanți, reprezentanți ai Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și din procuraturile teritoriale, Consiliului de Mediere, Direcției Generale de Urmărire Penală IGP, Institutului Național de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Curtei Supreme de Justiție.
Peste 30 de ofițeri de sector au participat la o sesiune online pentru inițierea în modulul de instruire la distanță (e-learning)Peste 30 de ofițeri de sector au participat la o sesiune online pentru inițierea în modulul de instruire la distanță (e-learning), intitulat „Prevenirea delincvenței juvenile”. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Reforme Penale cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Republica Moldova.

Modulul „Prevenirea delincvenței juvenile” conține cinci capitole: Standarde internaționale și naționale privind rolul ofițerilor de poliție în domeniul protecției copilului; Cauzele delincvenței juvenile; Nivele de prevenire a delincvenţei juvenile; Tactici şi acţiunii aplicabile de către ofițerii/subofițerii superiori de sector în privinţa copiilor contravenienți; Copii în situaţii de risc. Fiecare capitol este urmat de o autoevaluare, ghiduri utile în domeniu, spețe și o evaluare finală.
Materialele pot fi accesate pe platforma on-line de instruire de pe site-ul Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI.
Ziua Internaţională a Drepturilor CopiluluiÎn data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi, devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume. Cu toate acestea, în Republica Moldova există încă multe provocări privind protecția și asistența copiilor, inclusiv la capitolul prevenirii delincvenței juvenile.
Ofițerii de urmărire penală din cadrul IGP MAI vor avea posibilitate să acceseze un curs de instruire on-line (e-learning) gratuit privind particularitățile urmăririi penale cu implicarea copiilor în conflict cu legeaUn modul de instruire la distanță (e-learning) privind particularitățile urmăririi penale cu implicarea copiilor în conflict cu legea, destinat ofițerilor de urmărire penală, a fost elaborat în perioada septembrie - noiembrie 2020 de către Institutul de Reforme Penale (IRP) în colaborare cu Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI și Inspectoratul General al Poliție MAI, cu suportul UNICEF Moldova. În calitate de experți, care au elaborat acest modul, au participat – Igor Dolea, Dr. hab. prof. univ. IRP; Grigore Moga, formator Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI; Andrei Furman, ofițer superior urmărire penală, DGUP al IGP al MAI.