Caz socant - un cetatean al Republicii Moldova risca sa fie expulzat din tara

P.O., cetateanca a Republicii Moldova, fiind cu piciorul fracturat, care sangera, din cauza unei plagi penetrante provocata de un obiect ascutit, la data de 17 februarie 2010, a chemat ambulanta avand dureri insuportabile. Dupa prima examinare, medicii de la salvare au sesizat imediat politia, pacientei administrandu-i-se doar analgezice. Dupa aceasta, unde credeti ca a fost transportata persoana? Nu la spital, ci la comisariatul de politie din Telenesti pentru a depune declaratii cu privire la faptul cum a ajuns in aceasta stare.

Potrivit spuselor P.O., dupa ce a fost audiata a fost transportata la judecatoria din acelasi raion, fiindu-i intentat un proces contraventional, fara ca ea sa cunoasca acest lucru. "Din cauza fracturii de la picior nu am putut urca scarile judecatoriei si mi s-a spus sa astept in masina de serviciu a politiei. Nici nu am vazut judecatorul in fata si nici judecatorul nu m-a vazut, dar peste putin timp politistul a iesit din judecatorie cu o foaie in mana", povesteste P.O. Doar dupa aceasta, P.O. a fost transportata la spital si i s-a acordat asistenta medicala „de urgenta”.

Persoana declara ca a doua zi de dimineata la data de 18 februarie 2010, a fost transportata la Chisinau si plasata in Centrul de Plasament Temporar al Strainilor, Biroul de Migratie si Azil (MAI) si doar dupa aceasta i s-a explicat ca in privinta ei a fost emisa o hotarare judecatoreasca de aplicare a sanctiunii administrative sub forma de amenda in suma de 1000 lei si expulzarea de pe teritoriul R. Moldova, cu plasarea in custodie publica pe un termen de pana la 6 luni pentru incalcarea regulilor de sedere pe teritoriul RM (art. 333 Cod Contraventional). Toate acestea in pofida faptului ca persoana a declarat politiei ca a fost atacata, batuta si lovita cu un cutit in picior, avand o plaga penetranta care a provocat o fractura.

Pana in prezent aceasta persoana se afla in cadrul Centrului de Plasament Temporar al Strainilor. La data de 12 mai 2010 trebuie sa fie examinat recursul dnei P.O. depus la Curtea de Apel Balti impotriva hotararii judecatoriei Telenesti din data de 17 februarie 2010, aceasta fiind speranta ei de a fi eliberata din detentie.

Institutul pentru Reforme Penale califica actiunile politistilor care au intentat acest proces administrativ in privinta dnei P.O. drept incalcare grava a legii. IRP atribuie acelasi calificativ si actiunilor judecatorului care nu a verificat cel putin cine este aceasta persoana, emitand hotararea fara a vedea omul in fata si fara a verifica identitatea acestei persoane, aceasta aflandu-se in afara sediului judecatoriei.

IRP a intreprins toate actiunile necesare pentru asigurarea respectarii drepturilor P.O., lucru pe care institutia se obliga sa-l realizeze si in continuare.

Atat legislatia nationala, cat si actele internationale prevad expres ca sanctiunea administrativa expulzarea poate fi aplicata in exclusivitate in privinta cetatenilor straini si apatrizilor. Art. 18 alin. (2) al Constitutiei RM prevede ca „cetatenii Republicii Moldova nu pot fi extradati sau expulzati din tara”, la fel art. 40 al Codului Contraventional prevede ca „expulzarea este o masura de indepartare silita de pe teritoriul Republicii Moldova a cetatenilor straini si apatrizilor care au incalcat regulile de sedere”. Art. 333 al CC al RM vizeaza doar cetatenii straini si apatrizii care au incalcat regulile de sedere in RM si nicidecum aceste prevederi nu pot fi aplicate fata de cetatenii RM.