

În perioada 9- 25 octombrie 2018 au fost desfășurate ateliere de instruire a specialiștilor locali din cele 4 regiuni noi (Sîngerei, Rezina, Comrat, Cahul) cu privire la mecanismul local de referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale.
„În cazul în care copilul este eficient integrat în societate, simțindu-se important, apreciat și susținut, probabilitatea devierii sale de la normele morale și legale scade în mod vizibil.”

La 15 decembrie 2016 în cadrul ședinței Consiliului Raional Leova, în unanimitate a fost aprobat Decizia privind Acordul de colaborare între Consiliul Raional Leova și Institutul de Reforme Penale întru realizarea Mecanismului local de prevenire a delincvenței juvenile și referire a cazurilor copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale din raionul Leova.

Specialiștii grupului de lucru din cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea” din raionul Căușeni, și-au expus opiniile cu privire la prevenirea delincvenței juvenile, cursul activităților, importanța conlucrării intersectoriale, dar și asupra altor aspecte importante legate de copii cu un comportament deviant.

În interviul de mai jos, specialiștii grupului de lucru din raionul Orhei, dna Cupcea Veronica, șef Judecătoria Orhei și dna Pumnea Daniela, mediator, psiholog, Serviciul Asistență Psihopedagogică, au vorbit despre rolul și importanța proiectului “Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea”, dar și despre alte aspecte ale comportamentului deviant în rândul copiilor.

La 23 februarie 2017, în cadrul ședinței Consiliului Raional Ungheni, a fost aprobată Decizia privind Acordul de colaborare între Consiliul Raional Ungheni și Institutul de Reforme Penale întru realizarea Mecanismului local de prevenire a delincvenței juvenile și referire a cazurilor copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale din raionul Ungheni.



În acest context, doi tineri activi au oferit un interviu, unde și-au exprimat opinia față de fenomen, dar și idei de combatere a acestuia.

Practică avocatura de mai bine de 20 de ani, iar mai nou – face și mediere. Angela Gherasim susține că ambele activități îi sunt la fel de apropiate, dar optează pe soluționarea conflictelor prin mediere. Or, judecata înseamnă timp, bani și nervi pierduți, mai ales pentru mediul de afaceri. Deși ar putea spune că în 20 de ani a învățat suficient, Angela Gherasim vrea să fie în ritm cu tendințele din domeniu.