În perioada 28 iunie -19 iulie, anul curent, Institutul de Reforme Penale în colaborare cu OIM- Moldova precum şi cu suportul Biroului pentru Migraţie şi Azil din cadrul MAI, organizează 7 sesiuni de instruire destinate inspectorilor pentru migraţie din cadrul Comisariatelor de Poliţie a Republicii Moldova.

Activitatea a avut drept scop familiarizare colaboratorilor de poliţie din teritoriu, cu reglementările naţionale precum şi standardele europene în domeniul migraţiei şi procedurilor de gestionarea eficientă a fluxului de migraţie ilegală pe teritoriul RM.
Ieri, 7 iulie 2011, a avut loc lansarea oficială a componentei pentru Republica Moldova a proiectului “Suport pentru punerea în aplicare a Acordurilor de readmisie semnate de Comisia Europeană cu Republica Moldova, Federaţia Rusă şi Ucraina: facilitarea reîntoarcerii voluntare asistate şi a reintegrării” (SIREADA). Proiectul va fi implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Republica Moldova în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova şi Institutul de Reforme Penale.
P.O., cetateanca a Republicii Moldova, fiind cu piciorul fracturat, care sangera, din cauza unei plagi penetrante provocata de un obiect ascutit, la data de 17 februarie 2010, a chemat ambulanta avand dureri insuportabile. Dupa prima examinare, medicii de la salvare au sesizat imediat politia, pacientei administrandu-i-se doar analgezice. Dupa aceasta, unde credeti ca a fost transportata persoana? Nu la spital, ci la comisariatul de politie din Telenesti pentru a depune declaratii cu privire la faptul cum a ajuns in aceasta stare.
Este vorba despre un proiect al Comisiei Europene, menirea caruia este sa-i convinga pe moldovenii plecati din tara sa revina acasa. Un prim targ al locurilor de munca va fi organizat in premiera la Berlin, iar ulterior si in alte orase europene unde locuiesc emigrantii moldoveni.
Comisia Europeana, in colaborare cu Agentia Publica Suedeza de Ocupare a Fortei de Munca, a lansat un proiect prin care va incerca sa-i convinga pe moldovenii din strainatate sa revina in tara. Cum? Prin organizarea targurilor de munca in intreaga Europa. Primul va fi in Germania.
Copii si tineri pe scena, rostind replici care nu sunt în nici un scenariu scris; Ziua Europeana Anti-Trafic; actori care sunt viitori jurnalisti, asistenti sociali sau juristi; Misiunea OSCE în Moldova; Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului; pericolele migratiei, exploatarii si traficului si solutiile potrivite; situatii dramatice din viata cotidiana a cetatenilor din Moldova – toate aceste fragmente de realitate au fost adunate într-un spectacol de Forum Teatral, prezentat, la 19 octombrie 2009, la Liceul Teoretic din satul Mereni, raionul Anenii-Noi.
Ultimele decenii sunt marcate de un sir de evenimente economice, politice, sociale pe fundalul carora se face simtita problema migratiei ilegale. Republica Moldova este considerata o tara de tranzit spre UE pentru migrantii ilegali, care preponderent sunt din Turcia, Ucraina, Rusia, Azerbaijan etc.
In vederea eficientizarii politicilor in domeniul migratiei ilegale implementate in RM a fost creat Centrul de Plasament Temporar al Strainilor. Care este o institutie de tip inchis pentru plasarea migrantilor ilegali pe perioada in care se desfasoara actiunile pentru intoarcerea acestora in tarile de bastina. Migrantii ilegali vor fi plasati in cadrul Centrului pe un termen de pina la 6 luni.
Republica Moldova si Irlanda au semnat joi, 28 mai, Conventia pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Documentul a fost semnat la Chisinau de catre viceministrul in exercitiu al Finantelor, Viorel Dandara si Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Irlandei in R. Moldova, John Morah.

Potrivit oficialilor, conventia va reduce toate obstacolele pentru ambele state in ceea ce priveste investitiile si va asigura conditii favorabile de desfasurare a activitatii economice externe si de consolidare a relatiilor economice.
In perioada 27-28 aprilie 2009, delegatia Republicii Moldova, condusa de consilierul ministrului afacerilor interne pe probleme speciale, domnul Sergiu Golovaci, a participat la Conferinta Ministeriala „Crearea Parteneriatelor Migrationale”, care s-a desfasurat la Praga. Evenimentul a intrunit oficiali ai diferitor state, a Comisiei Europene, si a organizatiilor internationale.

Scopul Conferintei l-a constituit crearea unei platforme de cooperare intre statele de origine, destinatie si tranzit a migratiei, cit si adoptarea Declaratiei Comune privind consolidarea Parteneriatelor Migrationale de oficialii ministerelor de resort din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakstan, Kosovo, Kyrgyzstan, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii, Uzbekistan si Comisarul European responsabil pentru Migratie.
Guvernul a stabilit cota de imigrare in scop de munca pentru 2009 in marime de 1300 de persoane.

Precum transmite INFOTAG, la stabilirea acestei cifre s-a luat in consideratie numarul permiselor de munca eliberate in ultimii ani, care a fost in crestere: 731 de permise de munca in 2005, 867 in 2006 si peste 1 mie in 2007 si 2008, precum si numarul locurilor vacante de lucru anuntate in baza de date a Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca din RM – peste 16 mii locuri de munca vacante, declarate de catre agentii economici.

Totodata, s-a mentionat ca lansarea in Moldova a unor proiecte de infrastructura complexe, precum ar fi portul Giurgiulesti, centrala electrica din Ungheni, va solicita implicarea unui numar impunator de cadre ingineresti si de manageri, va impune si angajarea si unor specialisti calificati din strainatate.
Pornind de la necesitatea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în conformitate cu principiile şi cu normele unanim recunoscute ale dreptului internaţional, cu prevederile tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, conştientizînd că reglementarea statutului refugiaţilor constituie o garanţie importantă a drepturilor omului, precum şi de la necesitatea asigurării compatibilităţii actelor legislative naţionale cu legislaţia comunitară prin procedură de armonizare, în temeiul art.19 şi art.72 alin.(3) lit.r) din Constituţia Republicii Moldova, Parlamentul adoptă prezenta lege organică.