Codul de procedură penală Republica Cehă

Arestarea, Articolul 67. Motivele arestarii preventive
Persoana acuzata poate fi arestata preventiv numai daca exista fapte concrete care dau motive sa se creada
a) ca persoana va fugi sau se va ascunde pentru a scapa de urmarirea penala sau de pedeapsa, mai ales daca identitatea sa nu poate fi stabilita imediat, daca nu are o adresa permanenta sau daca este vorba despre o pedeapsa mare;
b) ca va influenta martorii sau pe ceilalti acuzati sau va impiedica in alt fel clarificarea faptelor importante pentru urmarirea penala; sau
c) ca va continua activitatea infractionala, va duce la bun sfirsit infractiunea pe care a incercat sa o comita sau va comite o inractiune pe care a pregatit-o sau cu care a amenintat.

Articolul 68. Hotarirea asupra arestarii preventive

Numai o persoana care a fost informata in legatura cu acuzatiile care i se aduc (Articolul 160) poate fi arestata preventiv. De asemenea, hotărirea asupra arestarii preventive trebuie sustinuta de circumstante reale. Hotarirea asupra arestarii preventive trebuie luata de curte si, intr-o procedura anterioara procesului, de catre judecator, la propunerea procurorului.

Articolul 69. Ordinul de arestare

(1) Daca se refuza motivele arestarii preventive (Articolul 67) si persoana acuzata nu poate fi citata sau retinuta pentru a asigura prezenta sa pentru interogatoriu, judecatorul, actionind in procedura anterioara procesului, la propunerea procurorului, sau presedintele senatului, in procedura judecatoreasca, dispune ca persoana acuzata sa fie arestata.
(2) Ordinul de arestare trebuie sa cuprinda, pe linga informatii care garanteaza ca persoana acuzata nu va fi confundata cu altcineva, o scurta descriere a faptei pentru care este urmarita in justitie persoana acuzata, identificarea infractiunii recunoscute si descrierea exacta a motivelor pentru care a fost emis ordinul de arestare.
(...)

CODUL DE PROCEDURA PENALA REPUBLICA CEHA
PARTEA INTII
PREVEDERI COMUNE
TITLUL PATRU

RETINEREA PERSOANELOR SI A PROPRIETATII

Codul de procedură penală Republica Cehă.doc [52 Kb] (descarcari: 270)