Justiţia Penală şi Drepturile Omului

Justiţia Penală şi Drepturile OmuluiEste unica cercetare a anului 2004, în domeniu, din Republica Moldova, realizata printre persoanele aflate sub arest preventiv și în paralel, printre lucrătorii organelor de drept. Opinia lucrătorilor organelor de drept din Moldova (judecători, procurori, avocați) a fost solicitata pe parcursul anului 2003, utilizându-se un eșantion reprezentativ de circa 300 de persoane.

Prin răspunsurile lor, respondenții au ținut sa ofere o imagine reala despre modul de organizare și funcționare a justiției penale din țara noastră și în special, desfășurarea unui proces echitabil, administrarea probelor, respectarea termenelor rezonabile etc
Sondajul urmărește drept scop și analiza și evaluarea situației existente în izolatoarele de ancheta, identificându-se cazurile în care apare irațional aplicarea arestului preventiv reieșind din categoria infracțiunii și personalitatea făptuitorului cit și din alte motive, în funcție de care se decide aplicarea arestării.

Chestionarul conține date privind profilului social-demografic al persoanelor arestate, determinarea nivelului de cunoaștere si respectare a drepturilor și obligațiunilor de către inculpați și a condițiilor de detenție, precizarea temeiului atragerii la răspundere penala, studierea relațiilor inculpat-ofițer de urmărire penală și inculpat-apărător, investigarea relațiilor deținut-deținut, precum și utilizarea căilor de atac de către inculpați.

Investigarea situației din penitenciare a cuprins un eșantion de 1000 de deținuți din izolatoarele de arest preventiv din Moldova (Chisinau, Balti, Cahul, Rezina), adică 30% din numărul anual al persoanelor aflate sub arest preventiv în aceste instituții, care au răspuns anonim la 57 de întrebări.

Eșantionul a fost stabilit astfel incit sa reflecte cit mai exact profilul deținuților din arest preventiv. Pentru a afla concluziile raportului de monitorizare, va rugam sa îl accesați.
Justitia Penala si Drepturile Omului