Activități informative și de sensibilizare în cadrul proiectului „Prevenirea crimelor bazate pe prejudecată”

Institutul de Reforme Penale a organizat o serie de activități informative și de sensibilizare în cadrul proiectului „Prevenirea crimelor bazate pe prejudecată”.

Astfel, la data de 14 martie 2024, în incinta Consiliului Raional Criuleni s-a desfășurat meeting-ul multidisciplinar „Rolul ONG-urilor locale în prevenirea și combaterea crimelor bazate pe prejudecată”. În cadrul meeting-ului s-au discutat aspecte cu privire la următoarea ședință, planul de lucru și probele de mare importanță la nivel local – probleme cheie de prevenire a crimelor motivate de prejudecată la o etapă incipientă. La ședință au fost prezenți reprezentați ai societății civile, reprezentați ai Primăriei, Biroul de Probațiune, Procuratura și Inspectoratul de Poliție a or. Criuleni etc.
[/justify]
[center]

[/center]
În același context, la data de 19 martie 2024, Institutul de Reforme Penale în parteneriat cu Academia de Mediere și Departamentul Drept Procedural al Facultății de Drept USM au organizat o sesiune de instruire continuă a mediatorilor cu genericul „Perspectivele medierii în infracțiunile comise pe motiv de prejudecată”. În cadrul evenimentului au fost prezenți atât mediatori cât și persoane interesante de subiectul abordat. Subiectul discuției a cuprins alternativele de lucru a unui mediator în cazul soluționării amiabile a infracțiunilor motivate de prejudecată, abordarea subiectului, tacticile și elementele definitorii a termenului de „prejudecată” în determinarea corectă a percepției făptuitorului asupra aspectelor de comitere a faptei în legătură cu victima vizată.[justify]

De asemenea, la 21 martie 2024, în incinta Oficiului Avocatului Poporului a avut loc instruirea cu tematica „Aspecte juridice privind prevenirea crimelor bazate pe prejudecată”. La eveniment au participat 15 persoane, angajați în cadrul Oficiului și membri ai Consiliului pentru Prevenirea Torturii.
În cadrul instruirii s-au discutat aspecte juridice atât materiale cât și procesuale în privința infracțiunilor cu agravanta „motivate de prejudecată”. De asemenea evenimentul a avut drept scop dezbaterea problemelor de aplicare a normelor respective cât și protecția victimelor, acordarea de asistență psihologică și alte soluții de prevenire și combatere a crimelor motivate de prejudecată.
[/justify]
[center]

[/center]
Evenimentele au fost organizate de Institutul de Reforme Penale în parteneriat cu Millenium Partners, în cadrul proiectului “Adressing Hate-Based Crimes in Moldova”. [justify]
Template not found: /templates/work/addcomments.tpl