Ședința grupului de lucru în raionul Ungheni din data de 21.03.2017

În raionul Ungheni, pe data de 21.03.17, s-a desfășurat ședința grupului de lucru privind "Mecanismului local de referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale."

Pe lângă prezentarea activităților programului de prevenire a delincvenței juvenile de către Ceslav Panico, vicedirector IRP, Diana Teacă, coordonator Servicii Sociale IRP, a prezentat managementul de caz și ghidul metodologic pentru copiii sub vârsta răspunderii penale și a celor aflați în conflict cu legea.

Corina Cebotaru, șef-adjunct la Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei, Ungheni, și-a exprimat convingerea că împreună cu toți participanții vor contribui la prevenirea delincvenței juvenile. „Sunt sigură că în cadrul acestui grup de lucru vom avea ce învăța unii de la alții” a specificat dna Cebotaru, care a moderat secțiunea privind datele statistice ale copiilor în conflict cu legea și sub vârsta răspunderii penale din raionul Ungheni. Prin urmare, reprezentanții Inspectoratului de Poliție, Biroului de Probațiune, Judecătoriei, Procuraturii, Serviciilor de Asistență Psihopedagogică și Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor au raportat cazurile de infracțiuni în care sunt implicați acești copii. În acest context, specialistul de la Inspectoratul de Poliție a menționat lipsa unor servicii destinate copiilor aflați în conflict cu legea, care i-ar preocupa cu alte activități, interactive și utile, decât cele pe care sunt obișnuiți să le desfășoare.

Totodată, Iulia Pancu, șefa Direcției Educație, a vorbit despre prevenirea comportamentului deviant și delincvent în rândul tinerilor din raionul Ungheni. S-a reliefat importanța și responsabilitatea familiei în dezvoltarea copiilor pentru a preveni delincvența juvenilă.

De menționat că la 23.02.2017, Consiliul Raional Ungheni a aprobat mecanismului de prevenire a delincvenței juvenile și referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului “Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea", implementat de Institutul de Reforme Penale, cu susţinerea financiară a UNICEF Moldova.
Ședința grupului de lucru în raionul Ungheni din data de 21.03.2017
Ședința grupului de lucru în raionul Ungheni din data de 21.03.2017
Ședința grupului de lucru în raionul Ungheni din data de 21.03.2017