„Don’t be shy, just practice law and shine”

În perioada 2-11 octombrie 2017 în Republica Moldova s-au desfășurat o serie de activități cu studenții de la drept, precum și tineri juriști, împreună cu avocatul și directorul clinicii juridice din Washington DC “Law Students in Court”, Moses Cook.

Astfel, cu susținerea parteneriatelor create în acest sens la nivel național, au avut loc activități precum:

1.La data de 2 octombrie 2017 a avut loc o lecție publică a avocatului Moses Cook și studenții de la facultatea de drept a Universității Alecu Russo din Bălți. Discuțiile s-au focusat pe pregătirea studentului pentru profesia juridică, precum și comparații între procedura penală din SUA și cea din Moldova.
Parteneri ai acestei activități au fost Institutul de Reforme Penale și Facultatea de Drept a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

2.La data de 5-7 octombrie 2017 a avut loc un training bazat pe metoda de simulare de proces, organizată în baza curriculumului clinicii juridice din Washington DC “Law Students in Court”. Seminarul s-a desfășurat în incinta facultății de drept a Universității de Stat din Moldova.
Seminarul a avut o etapa de pregătire, care a fost manifestată prin organizarea unui concurs de selecție a 20 de participanți. Au fost selectați studenți de la drept în ultimul an de studiu, tineri juriști și tineri avocați/avocați stagiari. Pe parcursul a 3 zile, participanții au primit informație ce ține de metodele de audiere încrucișată și directă, colectarea și analiza probelor într-un proces penal, rolul fiecarei părți în cadrul procesului – toate acestea fiind însoțite de exerciții practice pentru asimilarea informației. În ultima zi a seminarului a fost organizat un proces de judecată simulat, bazat pe modelul curții cu jurați. Din rândul celor care au fost în echipa acuzării și cea a apărării, a fost selectat participantul cu cea mai bună reușită în procesul de pledare în instanța simulată. Partenerii acestei activități au fost:
Institutul de Reforme Penale
Facultatea de drept a Universitatii de Stat din Moldova,
Institutul Leavitt pentru Educatie internationala,
Consiliile Americane.

Rezultate obținute: 20 de tineri din domeniul juridic au fost dotați cu abilități de pledare a unei cauze in instanță, fiind familiarizați cu procedurile judiciare din SUA.

3.La data de 9 octombrie 2017 a fost desfașurată o întâlnire neformală cu tineri juriști și activiști în domeniul drepturilor omului unde s-a pus în discuție cum e să devii avocat şi subtilitățile acestei profesii în SUA, care nu sunt mereu unele pozitive şi de laudă. Indiferent de experiența democratică a ţării, orice profesie are constrângerile şi provocările sale. Astfel, au fost abordate şi problemele care se ascund în spatele cortinei avocaturii, atât în Moldova, cât şi în SUA. Evenimentul a fost intitutlat: „How to become an attorney and practice law: District of Columbia (USA) versus Moldova’s experience. Behind the curtain issues”.
Parteneri ai acestui eveniment au fost Institutul de Reforme Penale si Tucano Coffe Brasil.

4.La data de 10 octombrie 2017 avocatul Moses Cook a susținut o lecție cu privire la metoda de audiere directă cu studenții Institutului Leavitt pentru Educatie Internationala. Partenerii acestei activtăți au fost Institutul de Reforme Penale și Institutul Leavitt pentru Educatie Internationala.

Seria de activități descrise s-a desfășurat în cadrul proiectului managerului de proiect în cadrul Institutului de Reforme Penale și absolventa Programului Proffesional Fellowship Programme al Consiliilor Americane, Olga Rabei, finanțat de către Departamentul de Stat al SUA.

„Don’t be shy, just practice law and shine”
„Don’t be shy, just practice law and shine”
„Don’t be shy, just practice law and shine”
„Don’t be shy, just practice law and shine”
„Don’t be shy, just practice law and shine”
„Don’t be shy, just practice law and shine”