La Leova va fi creat un sistem integrat de servicii sociale

Institutul de Reforme Penale (IRP) va promova practicile prietenoase copiilor in cadrul institutiilor de drept din raionul Leova, prin intermediul proiectului “Promovarea noilor elemente de justitie pentru copii in sistemul de justitie al Republicii Moldova”.

Organizatia isi propune sa promoveze mecanismele de dejudiciarizare a procedurilor aplicate copiilor in conflict cu legea si sa incurajeze principiile prietenoase copiilor in activitatea institutiilor de urmarire penala si in instantele de judecata. Politistii de sector, ofiterii de urmarire penala si procurorii vor fi instruiti sa aplice cele mai bune practici atunci cind lucreaza cu tinerii. De asemenea, ei vor afla mai multe despre utilizarea mecanismului de referire a copiilor in contact cu legea institutiilor din comunitate, care ofera asistenta sociala si educationala.

In cadrul proiectului va fi organizat un spectru foarte variat de activitati pentru copiii in conflict cu legea si pentru cei din categoria de risc. Va fi monitorizata activitatea comisiei pentru persoane minore si modul in care sint respectate drepturile lor in instantele de judecata. In acelasi timp, la faza de urmarire penala si in sedintele de judecata ei vor primi asistenta psihologica gratuita. De asemenea, vor fi implementate programe psiho-sociale pentru a prevenirea comportamentului delincvent in rindul copiilor din categoria de risc.

Activitatile ce tin de reformarea justitiei pentru copii se desfasoara in cadrul unui proiect mai mare,“Crearea sistemului integrat de servicii sociale in raionul Leova”, care a fost lansat oficial pe 10 februarie 2011 in oraselul Leova. Scopul acestui proiect de amploare este de a crea si pilota, in raionul respectiv, un sistem integrat de servicii sociale prietenoase pentru copii, in special pentru cei vulnerabili si familiile acestora.

Proiectul va fi implementat de mai multe ONG-uri, in cooperare cu ministerele de ramura si cu administratia publica locala. Activitatile se desfasoara cu suportul financiar al UNICEF Moldova, Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida/Asdi) si altor parteneri de dezvoltare. Experienta acumulata in acest proiect va putea servi drept suport pentru elaborarea unor politici guvernamentale, care vor fi aplicate la nivel intregii tari.